Het artikel in BNdeStem op 30 juni 2017

Ooit had Bergen op Zoom, of liever: Nieuw Borgvliet, een wielerbaan met landelijke bekendheid. Vele beroemdheden reden er. Er is nu een boekje over verschenen. Maar, waren er plannen voor méér?
Boekje 

Soms komt het nieuws over Bergen op Zoom toch uit Roosendaal. Wellicht heeft u het gezien in BNdeStem van 30 juni. Roosendaler Luc Goderie vond een foto van de wielerbaan terug in een oud tijdschrift . Reden voor hem om er een digitaal boekje van te maken, waarin gebeurtenissen op en om de wielerbaan in het jaar 1917 middels krantenartikeltjes wordt weergegeven. Een leuk initiatief, waar we als erfgoed-adepten wel pap van lusten.
Roosendaalse Luc  heeft dat begrepen. Hij maakte het mogelijk om het boekje gratis en voor niks via zijn website www.olgideeenvorm.nl  te downloaden.  (let op: drie e’s)

 

Inmiddels (juli 2019)  kregen we van Luc  toestemming om het boekje via onze eigen website beschikbaar te stellen. U vindt het boekje in de winkel.

Kort door de bocht

Leuk om te lezen. Vooral omdat er tot nog toe nauwelijks iets over dit stukje sportieve Bergse geschiedenis te vinden is. Ons lijfblad Waterschans vermeldt er niets over. Toch is er een grote verzameling foto’s te vinden op de beeldbank van het Westbrabants archief. Misschien brengt het anderen op een idee om de complete historie van deze wielerbaan in een publicatie op te nemen. Waarin we behalve over Moeskops ook iets lezen over stadgenoot Toine Mazairac en andere illustere renners.(en dat is anno 2019 gelukt, getuige de speciale publicatie over Toine Mazairac door Nol Leijs.

Links op de afbeelding De wielerbaan bij de Raayberg in 1950. Van links naar rechts boven het midden: de Oude Huijbergsebaan

Luchtfoto

Bij het artikel in de krant stond ook een luchtfoto (RLUW018) waarop de baan was te zien.  Dezelfde beeldbank leverde nog twee andere  luchtfoto’s van dezelfde datum op. Eén vindt u hier naast.  Daarop is niet alleen de wielerbaan te zien, maar ook het dorp Nieuw Borgvliet, en het toen nog prille sportpark Rozenoord. De oude Huijbergsebaan ligt er nog vanaf Nieuw Borgvliet richting Vondellaan. Eén stukje buiten het dorp leeft nog voort als Marathonstraat.
Er is nog veel meer te zien op deze foto.
Wat de redactie vooral interesseert is  het in het midden van de foto tweede ovaal, dat was uitgegraven naast de huidige sintelbaan op het sportpark. Wie kan hier meer over vertellen? Is het een nimmer voltooide wielerbaan? Van wanneer dateert deze uitgraving eigenlijk? Zijn er nog meer foto’s van deze ‘kuil’ waarin destijds een trainingsveld was aangelegd?
Uw verslaggever herinnert zich dit veld vooral als het terrein waarop tijdens de Moller sportdag de traditionele voetbalwedstrijd leraren – leerlingen werd gespeeld. Daar zullen ook wel foto’s van bestaan. Later werd die wedstrijd ook op het hoofdveld gespeeld trouwens.
Kortom, roept deze foto herinneringen bij u op, en wilt u deze delen met andere lezers van deze site? Uw reactie(s) kunt u hieronder kwijt. Wij zorgen er voor dat deze zo snel mogelijk voor de lezers zichtbaar worden gemaakt.

Tip: Om de foto goed te bekijken klik je met de rechter muisknop op de afbeelding en kies ‘open in nieuw tabblad’ voor een supervergroting. Op een tablet hou je het plaatje even wat langer vast en kies dan ook voor een nieuw tabblad.

 

 

 

Uw reactie?