Voor zo’n foto hoef je zelf niet meer de lucht in. Een statief is geen optie…

Vóór u zich afvraagt of u iets heeft gemist: neen, dit gaat niet over ons lijfblad. Wel gaat het over de schans die destijds de naamgever van het blad was.
Zoals bekend is besloten om dit deel van de Bergse vesting én onderdeel van de Westbrabantse Waterlinie weer geheel te herstellen, en de oorspronkelijke contouren terug te brengen. Zie daarvoor het eerdere bericht Waterschans wordt hersteld.
Het wordt overigens niet helemaal zoals op bovenstaande tekening van Barnardus Klotz van 29 juni 1671. Toen waren de muren aan het waterfront hoger. Er kan dus geen arkeltorentje of peperbus zoals op die tekening te zien is, terug worden gebracht. Maar de tekening van Klotz toont nóg een bouwwerkje voorbij de muren van de schans. Zou dat niet een leuk kantoortje voor de havenmeester zijn, als de het havenkanaal daadwerkelijk open gaat voor de scheepvaart? We wachten dit maar af.

Inmiddels is de aannemer volop aan de slag. Zonder twijfel zouden vele Bergse geschiedenisliefhebbers graag eens een kijkje nemen op de bouwplaats. Dank zij de moderne middelen kan dat nu ook. En je hoeft er niet eens de deur voor uit.
De aannemer heeft een filmpje laten maken met een drone, waarmee je het werk van bovenaf kunt bekijken. Dan zie je meteen dat de oude contour weer terug komt. Zo is de kadewand, die ooit een knik vertoonde in het midden voor het Waterfront van de schans weer teruggebracht. De tekening van Klotz laat die ook goed zien.
De buitenste wal of enveloppe (ringdijk) wordt weer zodanig verlaagd dat lik naar het onderstaande filmpje op YouTube en geniet

 

Uw reactie?