Voor de twintigste keer is een reeks van vier *) Hofzaallezingen georganiseerd over de cultuurhistorie van Bergen op Zoom en de regio.
De lezingen zijn gekoppeld aan het thema aarde, in de meest brede zin van het woord. Hiermee willen we aansluiten bij hetgelijknamige thema van de tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks die van 17 februari tot en met 10 juni 2019 in Museum Het Markiezenhof te bezichtigen zal zijn.

Prof dr Han Leune (na emeritaat vele publicaties over verdedigingswerken in West Brabant)  bespreekt de versterking van Steenbergen in de 17e eeuw, met in het bijzonder fort Henricus, dat deel uitmaakt van de waterlinie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen;
Erik de Jonge (boswachter, natuurfotograaf) toont met zijn opnamen hoe prachtig het gebied is waar we wonen qua diversiteit in flora, fauna, geologie, bebouwing. Trots op dit gebied is niet genoeg, we moeten er ook zuinig op zijn. De realiteit is echter soms geheel anders in het mooie, wilde westen van Noord-Brabant.
Dr Mark Bokhorst (Paleo-klimatoloog VU Amsterdam) belicht hoe landschapsanalyse de Brabantse Wal als bijzonder gebied karakteriseert, en maakt vergelijkingen met stuwwallen in Midden Nederland en Zuid-Limburg. Is de Brabantse Wal Nederland in het klein, of is er tóch nog iets bijzonders aan de hand?
Drs Marco Vermunt (gemeentelijk archeoloog) belicht het grote archeologisch monument in Wouw: het kasteel van Wouw, bezit van de Heren van Bergen op Zoom, Gerard van Wesemaal en de Jannen van Glymes. Een opgraving in 2016-2018 heeft vele nieuwe informatie opgeleverd.

De lezingen worden gehouden in.de Hofzaal van het Markiezenhof en worden georganiseerd door de Geschiedkundige Kring, het Cultuurbedrijf [afdeling Markiezenhof], Heemkundekring Halchterth en het West-Brabants Archief.

*) Vanwege het vierde lustrum van deze Lezingenreeks wordt er als kers op de taart de vaste bezoeker bovendien een vijfde lezing aangeboden.
Paul Schnabel (socioloog, kamerlid, directeur Planbureau, SER-lid) bespreekt de eigen-aardigheid van Nederland als gebied, en van Nederlanders als de bewoners van dit gebied.

Voor meer informatie leest u hier de brochure.

Inmiddels blijkt de lezingencyclus in één dag uitverkocht. Dat is wel héél snel….

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Jammer dat ik net een dag te laat was voor bestellen van toegangskaartjes voor de reeks. Volgens mij was het op een vrijdag dat de verkoop begon en binnen 1-2 dagen waren de kaartjes reeds uitverkocht. Het begint tijd te worden op zoek te gaan naar een locatie met meer capaciteit. (of twee avonden per lezing).

  2. ja helaas ook ik was enkele dagen te laat en had toch graag gehoopt dat er mogelijk een wachtlijst gemaakt zou worden . dus niet misschien de volgende keer meer kans .

    1. Dag Isabelle,
      Je aanmelding voor een wachtlijst voor toegangskaarten lukt niet. Wij houden zo’n lijst niet bij. Het is echt ‘eerst komt, eerst maalt’. En dan alleen via de winkel van het VVV. Daar kan men namelijk vrijkomende kaarten terugbrengen.
      U zult dus daar moeten informeren.
      Overigens heb je gereageerd op een artikeltje over de vorige lezingenserie. Inmiddels is het 2020….
      Met vriendelijke groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *