Thiepval, één van de monumenten voor de slag bij de Somme. Op de voorgrond een begraafplaats met links Engelse, en rechts Franse slachtoffers

Op dinsdag 19 september vertelt Nic Grosfeld op ZuidwestTV over de slag bij de Somme, die in 1916 als onderdeel van de strijd in de Eerste Wereldoorlog plaatsvond iets ten zuiden van Arras in Noord Frankrijk. Ofschoon dit slechts hemelsbreed 200 km van Bergen op Zoom vandaan ligt, is er over deze slag maar weinig in het collectieve geheugen blijven hangen. Als het al ooit bekend is geworden bij onze (groot)ouders. Mede als gevolg van de neutraliteit van Nederland in de Eerste Wereldoorlog drong er maar weinig nieuws van het front door tot de gewone man. De informatievoorziening was  destijds heel wat moeizamer dan thans.
Het is bij velen nauwelijks bekend dat er bij die slag honderdduizenden zijn omgekomen. In dat opzicht is deze slag geheel vergelijkbaar met de derde slag bij Ieper, die veel meer bekend is, en verfilmd is onder de titel Passchendaele, naar de naam van het (toen) onbekende dorp dat, ofschoon slechts enkele kilometer van de frontlijn, onbereikbaar bleek voor de geallieerden. Slechts ten koste van honderdduizenden werd ook hier de frontlijn een stukje verschoven.

Op de witte sokkels van het monument staan tienduizenden namen van slachtoffers die nooit meer werden teruggevonden, en in massagraven of dichtgevallen granaattrechters hun laatste rustplaats vonden

Over het hoe en waarom vertelt Nic Grosfeld dinsdag in een gesprek met Hans Sterk. Een even boeiend als verbijsterend verhaal. Hoe vele vrijwilligers in onderlinge solidariteit maar zonder gevechtservaring oprukten, en massaal om het leven kwamen zonder zelfs de vijand nog maar bereikt of gezien te hebben.
In een bezoek aan het gebied kun je zien hoe zelfs een toevallige glooiing in het terrein of een gebouwtje het verschil tussen leven en dood uitmaakten.
Op het moment van publicatie van dit bericht zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Meldt u aan op somme1916@ziggo.nl

Vergelijkbare berichten