Stap voor stap op zoek naar uw voorouders

Docente: Elly van Eekelen

Genealogie, het onderzoeken van de geschiedenis van een familie, is een bezigheid die door vele duizenden mensen in Nederland beoefend wordt. Soms wordt genealogie gebruikt als hulpwetenschap bij de geneeskunde (onderzoek naar erfelijke ziekten), door notarissen in erfeniskwesties of bij verschillende soorten historisch onderzoek. Maar de meeste genealogen zijn echte liefhebbers die als hobby op zoek gaan naar voorouders.
Bijna iedereen kent wel zijn ouders en grootouders. Daarentegen zijn de overgrootouders, betovergrootouders en de generaties daarvoor vrijwel altijd onbekenden. En dat maakt een mens nieuwsgierig.

In de archieven zit een schat aan informatie verborgen waarmee u de geschiedenis van uw familie kunt ontrafelen. De meeste genealogische bronnen zijn tegenwoordig digitaal te raadplegen en u hoeft de deur niet meer uit om de documenten in te zien, maar het is wel verstandig om u ook te verdiepen in de regels van het genealogische spel. Het vooraf kennen van de mogelijkheden en beperkingen is een essentiële voorwaarde voor het slagen van uw genealogisch onderzoek.

De module Genealogie voor beginners is bedoeld voor diegenen die weinig of geen zoekvaardigheden hebben. U wordt stap voor stap geleid door de wirwar van (persoons)gegevens.

De module bestaat uit drie lessen en van de deelnemers wordt enige zelfwerkzaamheid verwacht. Met behulp van gerichte opdrachten gaat u zelf onderzoek doen en raakt u vertrouwd met de genealogische bronnen. Tevens leert u hoe deze te vinden zijn op de website van het West-Brabants Archief,  maar ook in de rest van Nederland.

Wilt u ook weten wie uw voorouders waren, waar ze vandaan kwamen, wat voor werk ze deden en hoe ze leefden? Weet u niet waar u moet beginnen of hoe u moet zoeken? Dan is de module Genealogie voor beginners iets voor u.

het Bergs kwartierstatenboek