Module 14: Portretten in het Markiezenhof

€30 - €39
Docent

“Wat een lelijkerd!” en “Aan zijn buik te zien, heeft-ie zijn arbeiders flink voor zich laten zwoegen!”, zo reageerden enkele lezers op de website van BNDeStem naar aanleiding van de publicatie van een onbekend portret van de eerste markies van Bergen op Zoom.

Overigens was er ook heel positief commentaar, maar wat uit de aangehaalde reacties duidelijk blijkt, is hoe portretten van mensen uit het verleden “werken”, wat voor effect ze hebben op de hedendaagse beschouwer. Als we weten hoe mensen er uit hebben gezien, geeft dat een extra dimensie aan het verhaal van hun geschiedenis. We kunnen ons dan veel beter een voorstelling maken van hoe ze geweest moeten zijn, al blijft dat altijd persoonlijke interpretatie. Portretten vormen, hoe dan ook, een belangrijk en essentieel hulpmiddel bij onze beleving van het verleden.

Als je door het Markiezenhof loopt, kom je een groot aantal portretten tegen van historische personages die van belang zijn geweest voor Bergen op Zoom: markiezen en markiezinnen, burgemeesters en hoge ambtenaren, militaire commandanten en industriëlen. De gegevens op de bijbehorende tekstbordjes zijn meestal erg summier. Je vraagt je af, waar komen die portretten vandaan, onder welke omstandigheden en met welk doel zijn ze destijds vervaardigd, wat is hun verhaal?

In de module wordt op deze vragen ingegaan. Een groot aantal portretten zal de revue passeren en onder het vergrootglas worden gelegd. Ook zal het ontstaan van het fenomeen portret in onze cultuur kort worden belicht en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Na afloop van deze module zult U de portretten in het Markiezenhof met een ander oog bekijken, met meer begrip en inzicht, en zeker met meer plezier!