Module 20: Katholicisme

€30 - €39
Docent Jan Brok

In de module Katholicisme wordt de ontwikkeling van deze religie besproken van de Middeleeuwen tot aan de huidige tijd van kerkkrimp. Naast de algemeen historische kerkelijke historie van reformatie staat ook de lokale en regionale plaats die het katholicisme centraal. Van het bisdom en de congregraties, tot het onderwijs en de kerkgebouwen.

Deze module is daarmee een aanvulling op de les kerkgeschiedenis in het eerste jaar en de module protestantisme (die om en om met deze module wordt gegeven).

Onderwerpen van de lessen zijn: 

Les 1: van de Middeleeuwen tot de Reformatie

Met onder andere de Gertrudiskapel (7e eeuw), taken van zusters, broeders en paters, kapellen en kloosters,  reformatie in de stad (1566/1580), contrareformatie: Van bisdom Luik naar Antwerpen

Les 2: Van verdrukking naar emancipatie

Met schuilkerk Korenmarkt (1676),1830 parochies in Halsteren en Lepelstraat, 1853 herstel bisschoppelijk hiërarchie (bisdom Breda opgericht), 1850 – 1960 katholieke heropleving, verzuiling en emancipatie, congregaties actief: onderwijs, gezondheidszorg en missie, kerkenbouw en verenigingsleven.

Les 3: Minderheidsgroep in een seculiere, pluralistische samenleving

Met Vaticanum II (1962-1965), Oecumene en interreligieuze openheid, ontzuiling en secularisering, globalisering en individualisering, kerkkrimp én spirituele belangstelling.