De School voor Geschiedenis biedt cursisten de gelegenheid om kennis te maken met de geschiedenis van Bergen op Zoom en haar omstreken, in de context van de regionale en internationale geschiedenis. De School staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Bergen op Zoom en omstreken. Leden en niet-leden zijn van harte welkom. Er is geen minimum opleiding vereist.

De School biedt elk seizoen een eerste en tweede cursusjaar en losse modules aan. Het cursusjaar loopt van midden september tot eind april. De lessen worden gegeven op maandagavond van 19.30 u tot 21.30 u in het MollerJuvenaat aan de Le Grandstraat.

Het actuele aanbod modules en cursusjaren dat open staat voor inschrijving is te vinden op de inschrijfpagina.

Het curriculum van de School bestaat uit twee cursusjaren van elk 10 lessen. Na het volgen van die twee cursusjaren kunnen vervolgens modules van telkens drie lessen gekozen en gevolgd worden.

Daarnaast bieden we op aanvraag ook cursussen op maat aan. Mail voor de mogelijkheden naar svg@geschiedkundigekringboz.nl.

Meer informatie over de cursusjaren en de lessen, vindt u hier. Inschrijven kan op deze pagina.

Het rooster voor cursusjaar 2023-2024 is vanaf juni op deze site te vinden.

Eerste cursusjaar

Het eerste jaar bestaat uit negen lesavonden plus een afsluitende stadswandeling. Na een algemene inleiding zal ingegaan worden op de nederzettingsgeschiedenis en de stadsplattegrond. Gevolgd door lessen over bestuur en rechtspraak, religie, jaarmarkten en kermissen, vroege bedrijvigheid en industrie, de militaire geschiedenis en een beknopte inleiding op bouwgeschiedenis.

Schrijf in voor het eerste cursusjaar

Tweede cursusjaar

Het tweede jaar gaat verder waar het eerste cursusjaar gestopt is. Ook wordt een aantal nieuwe onderwerpen behandeld als literatuurgeschiedenis, mode, onderwijs en muziek. Ook dit cursusjaar wordt afgesloten met een rondleiding op een bijzondere locatie in Bergen op Zoom.

Schrijf in voor het tweede cursusjaar

Modules

Jaarlijks is er een vast aanbod aan modules en een deel van de modules dat wisselt. In mei wordt het aanbod van het volgende cursusjaar bepaald en gepubliceerd. We streven ernaar modules regelmatig te vernieuwen en uit te breiden. Inschrijven voor modules kan ná het volgen van jaar 1 en 2 van de School. Schrijf hier in voor modules