Studies | Het Kleine Hof aan de Goudenbloemstraat

Het thans gerestaureerde huis ‘Het kleine Hof’ en zijn terrein waren getuigen van enige opvallende wijzigingen in de plattegrond van de (toenmalige) noord-oosthoek van de stad. De oudste situatie vond rond 1478 een einde door onder meer de aanleg van de Korenmarkt en de Korenbeursstraat. De tweede periode eindigde na een eeuw met de verwoesting van vrijwel de gehele omgeving.
Daarna was de toestand bijna 3 eeuwen onveranderd tot aan de ontmanteling van de vesting Bergen op Zoom.
Het kleine Hof werd zo genoemd omdat het als tweede huis van de markies werd bewoond door onder anderen Anna van Bergen, de weduwe van Hendrik van Montfoort. Het sloot aan op de kloosterhof van de Minderbroeders. In 1685 kom het huis in handen van Hugo de Groot, wiens grootvader middels een boekenkist uit slot Loevestein ontsnapte. Door deze familie gaat de woning ‘Crayenborgh’ heten.
De omliggende tuin staat thans nog bekend als de “Meerse Tuin’, de tuin van de kooplieden (marchants).Bij de bouw van het flatgebouw aan de Noordsingel omstreeks 1960 verdween de aan deze tuin nog liggende laatste rest van de stadswal.
Dit en nog veel meer rondom dit opmerkelijke huis vindt u in deze Studie uit Bergen op Zoom.
1978

Haal dit boek op (pdf)