Klik op de afbeelding om de folder in te zien of te downloaden

Op 5 mei 2019 vindt in Bergen op Zoom het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. In huizen waar onderduikers samen met de bewoners verbleven, worden verhalen gedeeld. Luister naar levensverhalen over joodse plaatsgenoten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook verzetsverhalen komen aan bod. iedereen is welkom om mee te praten en samen te herdenken.
Download de folder hier, of haal hem bij VVV, boekhandels, vele horecagelegenheden.
Het programma is gratis toegankelijk en de bijeenkomsten duren maximaal een uur.
Houdt u rekening met het volgende:

  • Onvermijdelijk vinden sommige programmadelen op dezelfde tijd plaats, of zijn overlappend.
  • In de meeste huizen is slechts beperkt plaats. Reserveren is niet mogelijk. Kom daarom ruim op tijd.
  • De diverse locaties liggen op loopafstand van elkaar.

 

11.00 Steenbergsestraat 12 14.30 Grote Markt 36
12.30 Grote Markt 36 14.30 Koevoetstraat 39 *)
13.00 Koevoetstraat 39 14.30 Arnoldus Asselbergsstraat 14
13.00 Steenbergsestraat 12 15.00 Koevoetstraat 39
13.45 Grote Markt 36 *) 15.30 Engelsestraat 16
14.15 Engelsestraat 16 16.00 Arnoldus Asselbergsstraat 14
*) Geen vertelling, maar liederen door Mea Dulcea

Meer weten: Kijk op de website Open Joodse Huizen
Koevoetstraat 39 (Synagoge) Tilly Gaillard-de Hes, kleindochter van Mozes de Hes, de laatste voor­zanger van Bergen op Zoom, vertelt over de onderduik van haar tante Betsy en Betsy’s emigratie naar de Verenigde Staten.
Arnoldus Asselbergsstraat 14 Op dit adres woonde het zesde geslacht van de familie Goudstikker. Philip Soesan – ver familielid van de Goudstikkers – vertelt hun verhaal. De familielijn van de Goudstikkers gaat terug tot in de 18e eeuw. Samson Salomon Goudstikker verhuist met zijn vrouw op latere leeftijd van Amsterdam naar Bergen op Zoom (3e geslacht)
Engelsestraat 16 Mike en Joost de Bruin, zoon en klein­zoon van Joost de Bruin, vertellen over de lotgevallen van de familie de Bruin. Joost de Bruin weet twee dagen voor de komst van de Duitsers met de familie Kleinkramer per auto naar Lissabon te vluchten. Een half jaar later zijn hun papieren in orde en vertrekken ze per boot naar New York. Daar neemt Joost de Amerikaanse nationaliteit aan.
Steenbergestraat 12 Van 1900 tot 1953 bewoonde de familie Walg dit pand. Grootvader Marcus Walg en zijn vrouw Debora Polak verhuisden van Steenbergen naar Bergen op Zoom om dichter bij de synagoge te wonen. Toen de oorlog uitbrak, smeekte zoon Moos zijn broers en zussen om met hun gezinnen onder te duiken. Anje van Buuren-Meinardi, gids in de synagoge, vertelt over de oorlogsjaren en de onderduik van de familie Walg
Grote Markt 36 Lex Lensink vertelt over de bijzondere functie van Hotel de Draak tijdens de oorlog. Naast overnachtingsplek voor Duitse soldaten fungeerde de locatie ook als onderduikadres voor joden. Daarnaast vertelt hij over het joodse gezin van Alexander Bosman en Diena Messcher dat vanaf 1936 in Bergen op Zoom woonde. Zij overleefden de oorlog door onder te duiken. Tenslotte vertelt hij over zijn joodse familie, ook genaamd Bosman, die aan het begin van de oorlog in Rotterdam woonde, in het concentratiekamp Theresienstadt belandde maar uiteindelijk in Zwitserland de oorlog overleefde.
Om 13,45 u zingt Mea Dulcea drie joodse liederen van Viktor Ullmann (1898- 1944). een Joods-Tsjechische dirigent en componist. Hij schreef muziek in Theresienstadt en werd vermoord in Auschwitz. Dan volgt een lied van Gideon Klein (1919-1945). componist in Theresienstadt en vermoord in Fürstengrube.

Bent u (onverhoopt) niet in de stad? U kunt eenzelfde programma bezoeken in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Emmen, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Oss, Schoonhoven, Steenwijk, Utrecht, Valkenburg, Wageningen, Westerwolde, Winschoten, Winterswijk en  Zaanstad

Op het kaartje ziet u de plaatsen waar u het programma kunt bezoeken

Vergelijkbare berichten