(Vor de vertaling van di bericht in ‘t Berregs motte deurklikke naar de sait van de stichting die di fèèsje d’organiseert)

Een Sjef Hout over de vastenavend: Prins, Nar, Gròòtste Boer (1937)

Het is niet overdreven om Anton van Duinkerken de peetoom te noemen van de Bergse vastenavend. Met zijn Verdediging van Carnaval brak Van Duinkerken in 1928 al een lans voor het vastenavondfeest. En na de oprichting van Stichting Vastenavend in 1946 was Van Duinkerken verschillende keren te gast in het Krabbegat. Voor zijn verdiensten werd hij geridderd in de orde van de Gouwe Krab en benoemd tot krabbegeneraal. Bekend is zijn uitspraak tijdens kroegentochten op de vraag of hij iets wilde drinken: ‘Volgaarne, gaarne vol!’(lees in dit verband ook het hieronder afgebeelde vers)

Op 2 februari 2020 organiseert stichting Anton van Duinkerken Nu een bijeenkomst die in het teken staat van Anton van Duinkerken en de Bergse vastenavend. De bijeenkomst vindt plaats van 14.11 tot 16.11 uur in Den Enghel aan de Grote Markt in Bergen op Zoom.
Tijdens deze leutige middag komt Prins Nilles III met zijn gevolg een saluut brengen aan de krabbengeneraal. Pieter Huygens spreekt over de band tussen Anton van Duinkerken en de Bergse vastenavend. Bernard Asselbergs (jongste zoon van Anton van Duinkerken) spreekt over zijn vaders voorliefde voor het Bergse volksfeest en zijn eigen jeugdherinneringen hieraan. Emiel Wilbrink zal de middag in goede banen leiden. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Troep ’71.
U kunt zich via de website reeds aanmelden voor de bijeenkomst. Uiteraard is het ook mogelijk om uw kaartje op 2 februari aan de deur te kopen. Kaartjes voor de bijeenkomst kosten 5 euro (of 2 leutneutbonnen).  Naast entree krijgt u hiervoor een uniek aandenken.

Een handgeschreven vers van Anton voor zijn vriend Henri Overhoff , Zie Waterschans 1972-02 pg24_

Vergeet overigens niet vooraf lang de Fortuinstraat te lopen, daar is in de (nu leegstaande) winkel van Koster muziek, of voor de ouderen onder ons, kantoorboekhandel Jansen, een tijdelijke winkel met nostalgische vastenavend-dingen geopend. De winkel ‘Vintage Vastenavend’ is geopend op donderdag- en vrijdagmiddag en zaterdag. (Oezo, vintage….? mun eige vastenavendbulle zijn nauweluks veftig jare n’oud! Ge zul zukke gerdijne voor ‘t raam ebbe n’ange !)

 

 

Vergelijkbare berichten