De zaal had iets weg van een overigens ontspannen eindexamen. (open in nieuw tabblad voor vergroting)

In een goedgevulde maar sober verlichte Stoelemat vond op vrijdag de 13e april de inmiddels traditionele geschiedenis-quiz plaats. De Geschiedkundige Kring zag zich genoodzaakt uit te wijken omdat het zero-alcohol beleid van de gemeente zich uitstrekt tot alle activiteiten binnen de scholen. Of deze verplaatsing een definitief vertrek betreft is overigens niet duidelijk. Wie weet of drooglegging het  quizresultaat niet gunstig zou beïnvloeden? De werkgroep Quiz heeft nu weer een jaar om daarover na te denken  (tip: goed onderwerp voor een themaronde…).
De veertiende editie van de quiz pleegde in ieder geval weer een aanslag op de kennis en denkvermogen van de van de 23 deelnemende teams van max 6 personen. Vanwege het vijftigjarige jubileumjaar hadden de vragen vooral betrekking op de laatste vijftig jaren. Die gingen niet uitsluitend over Bergse zaken. Ook andere vragen waren er, zoals  met welke ruimtevaartmissie voor het eerst een mens op de maan landde. Met het antwoord Apollo 11 vond spreekstalmeester Frank Wierikx dat er toch een ‘Bergse link’ was. Maar tot tevredenheid van de deelnemers betrof het merendeel van de zestig vragen in de vier rondes weetjes uit het Bergse en Westbrabantse.

Team De Batraven namen de vragen ernstig op

Er waren instinkers bij de vragen, maar ook inkoppertjes. En soms vragen waarop nauwelijks een antwoord te geven was. Want weet maar eens wie de (van Bergen op Zoom afkomstige) vader was van de staatssecretaris die de Mammoetwet ontwierp en invoerde. (Als zijn vader dezelfde naam had als zijn zoon, heette hij volgens de quizmakers Stubenrouch. Maar quizwerkgroep, wat moet ik dan met Hans Grosheide, wiens vader overigens geen Bergenaar was?)
Een inkoppertje is bijvoorbeeld wie Janus Verhoeven opvolgde als Steketee; een instinker zou je de vraag naar de fabricage van beenzwart kunnen noemen: voor welke industrie was die nodig? Het leverde aan alle tafels aardige discussies op. Gefluisterd, want de buren hebben oren! (nier verder vertellen: de suikerindustrie)
In de drie tussenliggende themarondes was het plaatjes kijken. De meeste teams hadden moeite met het aanwijzen van de wapenschilden van eerdere en nog bestaande gemeenten in  de directe omgeving. Maar ook een aantal verdwenen gebouwen herkennen en in welke straat ze stonden viel bepaald niet mee. Omdat de quizmakers wisten dat er ook redactieleden van het komende boek ‘Bergen op Brokken’ meespeelden, hadden ze nadrukkelijk nog meer verdwenen gebouwen opgesnord. De zes wateren (stromen en plassen) die op oude kaarten moesten worden benoemd ging de meesten bepaald makkelijker af.

Team Spek en Bonen (team no 24) schreef de antwoorden gewoon op het tafelkleed (dat niet voor beoordeling werd ingeleverd)

Aardig was de verwarring bij een vraag over de Olympische Spelen van 1968. Daar bleek Jan Janssen kennelijk twee keer wielrengoud te hebben gewonnen: 100 km ploegentijdrit en 2000 m op de tandem. Maar dat waren volgens een opmerkzame aanwezige wel twee verschillende Jannen Jansen (of moet ik zeggen Jansen & Jansen?). Dat was voor de vragenstellers ook een verrassing. Kuifje zou er ook van opgekeken hebben. Wij niet, wij hebben Wikipedia. (Vreemd….. hoe zit het nou? Heette Jan toen misschien Joop?)  Enfin, de jury vond dit reden om de vraag niet mee te tellen in de score. Wat voor enkele teams die per ongeluk het goede (nou ja, zie de wiki)  antwoord gegeven hadden, weer reden was voor vrolijk gemopper.
Vanwege het jubileumjaar was er ook nog een speciale ronde voor vijftigjarigen ingelast. Daar bleek slechts één deelnemer (Paul Versijp) voor in aanmerking te komen. De daarop ook uitgenodigde ‘bijna vijftigjaren’ moesten met het opsteken van een rode of groene kaart een aantal vragen beantwoorden. Na 4 antwoorden resteerde een groep van 6 mensen, die het presteerden om collectief de vijfde vraag fout te beantwoorden. Waarmee deze ronde geen winnaar opleverde.
Waar Merck toch Hoe Sterck na de derde themaronde meende dat de winst ze niet meer kon ontgaan, werd dit team in de vierde ronde door zelfs twee andere gepasseerd.

Niet bij brood alleen….
Zonder ophaal- en nakijkploeg geen uitslagen

 

 

 

 

 

 

 

Eindstand Geschiedenisquiz 2018 (klik)

Uit de scores is af te lezen dat geen enkel team in staat was om alle vragen goed te beantwoorden. Voor zowel deelnemers als toeschouwers  waren de antwoorden op de vragen vooral leerzaam, zodat ook deze veertiende quiz bijdraagt aan het educatieve karakter van de Geschiedkundige Kring.
Winnaar Vereniging Binnenstad aan de haal met de wisselbeker en voor ieder teamlid een traditioneel door Marijke Evers gemaakt kunstwerkje.

Ofschoon alle aanwezigen met plezier op deze avond kunnen terugkijken, zien velen alweer uit naar de volgende editie: waar, wanneer en welke vragen? Daar moeten we nog een jaartje op wachten!

Team Vereniging Binnenstad viert zijn overwinning

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hartelijk bedankt weer. Ik vind de Quiz geweldig. Wel wat moeilijk maar mijn teamgenoten wisten heel veel.
    Ik heb een vraag: Zou ik van elk jaar de vragen en antwoorden mogen ontvangen? Ik wil er nl. wat van op steken en nog wat leren. Zouden jullie mij die dan toe kunnen sturen. Mailen mag ook, dan kan ik ze zelf uitprinten. Alvast heel erg bedankt.
    Met vriendelijke groet,
    Monique de Bot.

    1. Dag Monique,
      Leuk dat je genoten hebt van de (alweer) 14e editie van de geschiedenisquiz.
      Je vraag is voorgelegd aan de quizmakers. Op deze website vind je trouwens wel een aantal vragen en antwoorden; editie 2013 bijvoorbeeld.

Reacties zijn gesloten.