Wim Reijnders heet eenieder welkom

In een zonovergoten Franse tuin vond op woensdag 4 september 2013 de presentatie plaats van het boek “Bergen op Zoom, een stadsgeschiedenis in vogelvlucht”. Eigenlijk was deze gebeurtenis gepland in de Hofzaal. Het zeer fraaie weer maakte het mogelijk om er een openlucht- gebeurtenis van te maken. Er staat op dit moment in de tuin immers al een tribune en geluidsapparatuur tbv de (geheel uitverkochte) openluchtvoorstelling ‘As it is in heaven’. Door de keuze voor deze even feestelijke lokatie werd stadshistoricus Yolande Kortlever niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in het zonnetje gezet. Yolande vertelde hoe ze op de gedachte was gekomen om dit boek te schrijven. Er is ontzettend veel over Bergen op Zoom gepubliceerd, waarmee de stad zich gelukkig kan prijzen. Eerder stelde Yolande zelf de ‘Canon voor de stad Bergen op Zoom’ samen, die werd vastgelegd in een boekje Cartoens bij de gelijknamige tentoonstelling tijdens 800 jaar stad. Het boekje wordt nog steeds veel gebruikt in het lager en middelbaar onderwijs en ook veel gevraagd in de reguliere boekhandel. De vraag bij bezoekers en inwoners naar ‘iets’ waarin de geschiedenis van de stad overzichtelijk en toegankelijk werd verwoord was er tot nog toe niet. Daarmee heeft Yolande een ‘gat in de markt’ gevonden, meende Willem van Ham, die dit boek een waardevolle aanvulling op ‘253 jaar van publicaties over Bergen op Zoom’ noemde. Een wens van veel Bergenaren is hiermee vervuld.

Onder grote belangstelling vertelt Yolande over haar jongste Magnum Opus

Frank Petter, die de dag tevoren officieel als burgemeester werd geïnstalleerd kreeg het eerste exemplaar aangeboden. Daarmee heeft hij een geweldig handboek om kennis te maken met de geschiedenis van Bergen op Zoom. Hij vertelde dat hij in eerdere functies ook ‘cultuur’ in zijn portefeuille had. Dat belooft wat! Wellicht ziet hij aanleiding om zich alsnog in te schrijven voor de School voor Geschiedenis?

Frank Petter ontvangt het eerste exemplaar van het boek

De verantwoordelijk wethouder cultuur, Arjan van de Wegen, had voor de gelegenheid graag plaats gemaakt voor de nieuwe burgemeester, maar liet zich een volgend exemplaar van het boek (terecht) niet ontgaan.  Ook anderen die op een of andere wijze hadden bijgedragen aan de totstandkoming van het boek werden verrast met een (eigen) exemplaar. Zij staan trouwens vermeld in het boek onder ‘Ten geleide’.Als Bergenaren kunnen we ons gelukkig prijzen met een betrokken uitgever als Ad Quist, die in het verleden al veel meer ‘Bergs lekkers’ het licht heeft doen zien. Ook onze eigen Geschiedkundige Kring is vaak een belangrijke factor bij zulke publicaties, omdat deze garant staat voor een behoorlijke afname die ook nog eens bij een geïnteresseerde doelgroep terecht komt. Dit boek maakt ook duidelijk dat geschiedenis niet iets is over de ‘prehistorie’ zoals mijn kinderen de jaren ’60 en alles daar vóór betitelen, maar dat die reikt tot aan gisteren.

Twee stadshistorici met de nieuwste aanwinst voor de Bergse samenleving
Twee stadshistorici met de nieuwste aanwinst voor de Bergse samenleving

Gisteren voor wat betreft de staduitbreidingen, maar ook de stand van zaken met de laatste archeologische ontdekkingen. Wellicht dat Wim Reijnders daarom zei te hopen dat ‘over 15 jaar deel 2 verschijnt’. Want met regelmaat worden we toch met nieuwe vondsten en inzichten verrast. We hoeven echter niet te wachten; dit boek is helemaal ‘bij’. Zelfs het onlangs ontdekte miniatuur van de eerste markies Antoon van Glymes en het herstelde Fort Roovere staan er in. Het boek is ingedeeld in achtereenvolgende perioden vanaf het allereerste begin tot vandaag. Elke periode bevat afgeronde beschrijvingen van personen en gebeurtenissen die het tijdsbeeld schetsen. Het laat zich dan ook als een doorlopend verhaal lezen. Even goed is het echter mogelijk om de korte afgeronde stukjes separaat te genieten, alsof je steeds één snoepje uit de rijk gevulde trommel pikt.

Ontspanning na het officiele gedeelte
Ontspanning na het officiele gedeelte

Welke methode je ook kiest, het boeit! Jan van de Kasteele waarschuwde echter in BNdeStem dat als je het boek oppakt, je het in één adem uitleest. Dat mag ook. Om het later nog vaak tevoorschijn te halen.

Johan van Geel is de gelukkige eigenaar van het boek met een opdracht van Yolande
Johan van Geel is de gelukkige eigenaar van het boek met een opdracht van Yolande

Dit nieuwe boek vormt een sieraad in elke Bergse boekenkast. De leden van de Geschiedkundige Kring krijgen het als een lidmaatschapsgeschenk aangeboden.  Voor niet-leden is er dus weer een goede aanleiding om zonder uitstel lid te worden van de Geschiedkundige Kring. De kosten van het lidmaatschap van dit jaar zijn immers bijna gelijk aan de kostprijs van het boek. En wanneer een familielid of goede kennis zegt hier nog eens ‘over na moet denken’, aarzel dan niet en geef ze dit boek gewoon cadeau. Maar wees er snel bij, er wordt nu al gefluisterd dat er vanuit Madrid en de Noordpool grote aantallen voor de decembermaand worden gereserveerd. AvL

Nog even een hapje en een drankje, het blijft een plááátje!
Nog even een hapje en een drankje, het blijft een plááátje!

Vergelijkbare berichten