Een monsterklus. Tot op het laatst is er ‘gesleuteld’ aan onze canon. Canon in de betekenis van een overzicht van belangrijke momenten uit de geschiedenis van Bergen op Zoom en Halsteren. Op zaterdag 15 oktober is de officiële presentatie. 
In de nieuwe Waterschans die deze week verschijnt besteden we uitgebreid aandacht aan de jongste uitgave van de Geschiedkundige Kring van Bergen op Zoom. Het is een prachtig vormgegeven boekwerk mogen we al verklappen. Leden van de Geschiedkundige Kring ontvangen het als ledengeschenk. En het komt te koop via de site van de Kring en in de plaatselijke boekhandel.
De canon is een reis door de tijd in 55 momenten uit het rijke Bergse verleden. Het was een forse opgave. Ook omdat de auteurs slechts beperkt ruimte kregen. Om het boek uitgebreid, maar toch ook compact te houden.

Met als laatste hoofdstuk de jeugdcanon.
De geschiedenis van de stad verteld in een vlot geschreven verhaal. Dit hoofdstuk verschijnt ook als apart boekje. En wordt aangeboden aan alle leerlingen van groep zeven van het basisonderwijs.
Al met al een prestatie van onze werkgroep boeken om trots op te zijn.

 

Is zo’n canon compleet? Is er geen voer voor discussie?
Daar is Willem Vermeulen, voorzitter van de werkgroep boeken, meteen maar erg duidelijk over. Hij zegt: ‘Dit boek is niet compleet, een canon samenstellen is altijd omstreden, het kan best zijn dat iemand zegt dat ie iets mist. Die discussie gaan we dit najaar zeker hebben’. 
Dit zijn de belangrijkste hoogtepunten uit al die eeuwen van de stad, volgens de makers van nu en de inzichten van dit moment! ‘Best kans dat er over vijf of tien jaar een herziening komt. Landelijk is dat ook al gebeurd. Maar als werkgroep zeggen wij: dit is wat wij hebben te bieden voor dit moment.’

Bestel dit boek

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik las dat het mooie boek Canon van Bergen op Zoom naar de leden als ledengeschenk gestuurd zou worden. Ik heb het nog niet ontvangen, maar mogelijk moet het nog verstuurd worden.

  Met groeten

  Frans van Eekelen

  1. Frans, dat zou mooi zijn, maar dat is niet het geval. In de jongste Waterschans van september 2022 staat op pag 56 juist vermeld dat: “Degenen die niet in de gelegenheid zijn naar de presentatie (van 15 oktober) te komen, kunnen hun ledengeschenk vanaf dinsdag 18 oktober afhalen aan de balie van het Markiezenhof.
   Hou er rekening mee dat je je lidmaatschapsnummer kan worden gevraagd. Dat vind je op de adressticker van de Waterschans.
   Wanneer dit bezwaarlijk is vanwege ver weg, adviseer ik om even een berichtje aan de secretaris te sturen. Mogelijk dat dan net als voor andere boeken, verzendkosten in rekening worden gebracht.
   Met vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.