Een aardige kijktip van Jan Peeters:

Graag vraag ik jullie aandacht voor de uitzending van het tv-programma Kunstraadsels, vanavond 8 juni op Nederland 2, 20.30 – 21.10 uur.
Het programma is gewijd aan het schilderij De Burgemeester van Delft door Jan Steen, bekend van het omslag van The Embarassment of Riches/ Overvloed en Onbehagen door Simon Schama. Het zal waarschijnlijk gaan om de identificatie van de in het schilderij afgebeelde personen. Is het wel zo’n burgemeester? (Nee, natuurlijk niet!)
Helaas duurt het programma maar een halfuurtje, ik vrees dat de tijd zal ontbreken om ook andere aspecten van het stuk aan de orde te laten komen. Maar wie weet, misschien toch wel even.
Wat voor ons namelijk interessant is, is de herkomst. Het schilderij duikt in 1752 op in Frankrijk, in de collectie van de graaf De Vence. Deze De Vence had deelgenomen aan de belegering van 1747, als commandant van een brigade bestaande uit drie bataljons van het regiment Dauphin en één bataljon Royal Corse. (Bij de herinrichting van de Blauwe Zaal is op mijn voorstel de tweedimensionale soldatenpop aan één zijde voorzien van het uniform van Dauphin.) De Vence moet het schilderij bij de plundering direct na de verovering verworven hebben. Tot dat moment zal het schilderij minstens 50 jaar in Bergen gehangen hebben, in één van de huizen van de familie De Baudoux. Deze familie De Baudoux was een Rotterdamse regentenfamilie waarvan leden in Bergen op Zoom controleur waren van de konvooien en licenten.
Leuk toch?
Misschien dus maar even kijken vanavond, mogelijk worden Bergen op Zoom en de gebeurtenissen van 1747 toch nog even genoemd.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *