Laatste nieuws

 • Open avond School voor Geschiedenis: maandag 11 juli ’22
  Na het succes van afgelopen jaar is er op maandagavond 11 juli 2022 wederom een open avond om kennis te maken met de School voor Geschiedenis.
 • LUCHT & STANK in de Oudheid
  Tip van de redactie: in het Markiezenhof is momenteel de tentoonstelling Hoge Luchten, schatten uit het Rijks te zien. In het kielzog van deze expositie worden twee interessante lezingen gehouden.
 • De voorouders van Anna Bakx
  Een genealogisch onderzoek naar de eigen familie leverde Jeroen van Oevelen informatie op die ook voor anderen interessant is.
 • Kent u Anna Bakx?
  Waar genealogisch onderzoek u kan brengen leest u in bijgaand artikel van Jeroen van Oevelen. Leuk om verbindingen met bekende Bergenaren uit een ver verleden te leggen.

Waterschans

 • De voorouders van Anna Bakx
  Een genealogisch onderzoek naar de eigen familie leverde Jeroen van Oevelen informatie op die ook voor anderen interessant is.
 • Bergen op Zoom bevrijd en toen kwam de ellende…
  Lees in de jongste editie van geschiedkundig tijdschrift de Waterschans het indrukwekkende verhaal van Annie Stalpers. Ze beschrijft uitgebreid in brieven aan haar vriendin Nel IJsseling de periode van oktober 1944 tot mei 1945.
 • Cold case uit de 15e eeuw heeft een Bergse link
  Een belangrijk deel van het onderzoek in het kader van The Missing Princes Project vindt plaats in de vroegere Bourgondische Lage Landen, waar een aantal sleutelfiguren zoals de twee voornaamste Pretendenten voor de troon van Hendrik VII, geruime tijd hebben doorgebracht. In juli 2019 sloot de Nederlandse Zoë Maula zich aan bij het Project en werd als snel een vooraanstaand lid van de Dutch Research Group. Zoë’s oorspronkelijke onderzoek naar de familie Van Glymes in de betreffende periode biedt veel potentiële mogelijkheden tot nader onderzoek en is daarom al snel één van de belangrijkere onderzoekslijnen geworden. Het volgende artikel is een voorbeeld van dit spannende nieuwe onderzoekswerk.

Verhalensprokkelaar

Bommen en granaten verwoesten het kloostergebouw en bijbehorende kapel tijdens de beschietingen door de Fransen in 1747. Het klooster, ook wel Berch van Calvarië genoemd, wordt….

De Lievevrouwe- of Gevangenpoort ontleent zijn naam aan de nabijgelegen Lievevrouwekapel en, later, aan de bestemming tot gevangenis.

Het idee om een beeld van de Geit van Mie d’n Os te maken ontstond in 1959, maar waarom zingen die Bergenaren eigenlijk een liedje over een geit?

Lid worden?

De Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom richt zich op bevorderen van kennis met betrekking tot de geschiedenis van westelijk Noord Brabant, en van het Markiezaat Bergen op Zoom in het bijzonder en richt zich daarbij vooral, maar niet uitsluitend, op de bewoners van het bedoelde gebied.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom