Dat je in de binnenstad willekeurig wie kan tegenkomen, weet eenieder wel uit eigen ervaring. Hooggeplaatsten,  wat minder allooi, en zelfs mensen zoals uw verslaggever. Bergen op Zoom is dan ook een smeltkroes van mensen van velerlei her- en afkomst. Bezoekers uit vele windstreken vormen een vage herinnering aan de middeleeuwse jaarmarkten.
Dank zij een tip van Jan Peeters (hoofdredacteur Waterschans) kunnen we u nu waarschuwen,  omdat u weer enkele speciale bezoekers kunt tegenkomen: de broers en zus Van Rossem. In het gelijknamige TV programma bezoeken ze steden in den lande (en daarbuiten), en vertellen daar op geheel eigen eigenwijze wijze over. Aan elkaar, maar vooral aan de kijker, natuurlijk. Onderling mopperend en wat ze zien met commentaar omlijstend, gebruiken ze hun specifieke kennisachtergrond (geschiedenis, architectuur en kunst) om de kijker te informeren over de stad in kwestie. Bergen op Zoom komt (eindelijk…) ook aan de beurt. Komen ze toch nog naar de móóiste stad [ hm…]

Uw verslaggever is nu al benieuwd waar ze terecht komen. De Grote (horeca-)Markt en het Markiezenhof zullen vast wel in beeld komen. Maar dan? Er is zóveel te zien! Een kleine greep uit de (800 !) historische monumenten: Gevangenpoort, Waterschans, de vestingresten in de Hof van Asselbergs, Ravelijn Op den Zoom, Smitsvest, Gertrudiskerk, fort de Roovere met Mosesbrug en toren Pompejus, Groot Arsenaal. En wat u nog meer bedenkt, natuurlijk. Het stratenplan van de binnenstad, bijvoorbeeld.
De moderne kant van de stad met Boulevard, Binnenschelde  en Bergse Plaat zijn eveneens de moeite waard om te bekijken, al geeft dat een totaal ander beeld van de stad.
Dan is er de landschappelijk invalshoek: de Brabantse Wal, de Waterlinie, polders, bosgebied, afijn, noem maar op.
Kunst? de Stenen Strofen, of de inmiddels 205 kunstwerken? O ja, de vele stoeten en optochten vergeet ik nog. We hebben ook zóveel in de directe woonomgeving!
Kortom, zouden de Van Rossempjes wel aan één uitzending genoeg hebben om Bergen op Zoom te laten zien?
Ik ben benieuwd wat ze wèl laten zien, en wat ze (snap je toch niet?) wegens tijdgebrek overslaan. Maar eerst of ik ze toevallig tegen ga komen, U toch ook? Kijken dus! In de stad, en daarna op NPO2 Dinsdagavond 20.30u (of later via NPOstart). Uitzenddatum is nog niet bekend; wanneer de opnamen plaatsvinden evenmin.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

    1. Piet, dank voor je tip. Je attendeert hier op de uitzenddata. Die liggen uiteraard na de datum van opname. Maarten van Rossem noemde in de het programma Jinek onder andere Bergen op Zoom, waar ze heen zouden gaan. Dus heeft hij het over de opnamedagen gehad, en kun je de Van Rossems dus inderdaad tegenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *