Op 8 mei 2022 vindt weer het inmiddels traditionele evenement OJH/HvV plaats in de binnenstad van Bergen op Zoom. In 15 andere plaatsen in Nederland is dat de week daaraan voorafgaand.
Logo Open Joodse Huizen 10pctHet omvat een programma van gesproken herdenkingen.
Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over of in hun woningen, waar Joden en/of verzetslieden woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. En bekijk ook eens (vanaf 3 mei) de talkshow met Hanneke Groenteman.
In deze Bergen op Zoomse editie gaat het om 7 verschillende verhalen en eigen belevenissen, die verteld worden op 4 adressen in de Binnenstad.
Ofschoon het programma zoveel mogelijk gespreid is gemaakt, zult u jammer genoeg  een keuze moeten maken. Het lukkt niet om alle 7 verhalen te beluisteren. Enerzijds is er over de vertellingen een onvermijdelijke overlap, en is er enige tijd nodig om van het ene naar het andere adres te gaan.
Houdt u bij uw planning rekening met ongeveer drie kwartier per vertelling. Ook vragen we u uit respect voor de verhalen na de vermelde aanvangstijd  niet meer aan een vertelling deel te willen nemen. 
Het programma ziet er als volgt uit: Zie hieronder of print het programma uit via deze knop.

Haal het programma op (pdf)

1 Vestzaktheater (Moeregrebstraat 18):
A  10.00 u & 11.15 u

Pauly van Giels-van de Boom en haar zoon Jean-Jacques vertellen over de onderduikers die zich schuilhielden in de slagerij van haar ouders, Co en Corrie van de Boom; het Joodse echtpaar de Bruin en de Amerikaanse piloot Walter Hern.

B  12.30 u & 15.00 u

Peter Kropveld vertelt over zijn onderduik in Bergen op Zoom. Hij kwam in de zomer van 1943 als Joodse baby in huis bij Pieter van Houwelingen en Jeanne van Houwelingen-Lippe in de Graaf Pretoriusstraat 12 (thans Pastoor van Eekelenstraat 12)

C   13.45 u & 16.15 u

Philip Soesan vertelt over zijn onderduik in Zuid-Limburg. Geboren in Amsterdam in juni 1941 kwam hij, nadat eerst kort ondergedoken zat in Amsterdam, terecht bij de katholieke familie van Bergen in Valkenburg.

2 Synagoge, Koevoetstraat 39
A   11.00 u & 14.00 u

Tilly Gaillard-de Hes, kleindochter van Mozes de Hes, vertelt over haar tante Betsy. Betsy overleefde de oorlog in de onderduik en emigreerde daarna naar de Verenigde Staten.

B   12.15 u & 15.00 u

Anje van Buuren-Meinardi (schrijfster van De geschiedenis van Joodse families in Bergen op Zoom) vertelt het verhaal van Walter Süskind. Hij vluchtte met zijn echtgenote Johanna Süskind-Natt uit Duitsland en kwam in 1938 in Bergen op Zoom. In 1942 verhuisden ze naar Amsterdam. Namens de Joodse Raad kreeg Walter de leiding over de opvang in de Hollandsche Schouwburg.

3 Winkel Mannuh Barbiers, Steenbergsestraat 38
     10.00 u & 14.00 u

Lex Lensink vertelt over de familie Walg die van 1900 tot 1952 dit pand bewoonde. Grootvader Marcus Walg en zijn vrouw Debora Polak verhuisden van Steenbergen naar Bergen op Zoom om dichter bij de synagoge te wonen.

4 Woonhuis familie de Bruin, Engelsestraat 16
    13.00 u & 14.30 u

Mike de Bruin over de lotgevallen van de familie de Bruin. Zijn vader Joost de Bruin vluchtte twee dagen voor de komst van het Duitse leger met de familie Kleinkramer per auto naar Lissabon en later verder naar Amerika.

 

 

Vergelijkbare berichten