Donderdagmiddag 14 december 2017 werd de gemeente Bergen op Zoom verrijkt met een nieuwe toren. Niet zomaar een toren, hij staat nota bene schever dan de bekende toren van Pisa.
Voor de feestelijke oplevering waren velen aanwezig die op een of andere manier bij de bouw van deze unieke toren betrokken waren. Geometria Architects uit Finland die de architecten van RoAd had bijgestaan in het technisch realiseren van het bouwwerk was ook aanwezig; deze mensen zagen voor het eerst het bouwwerk waar ze aan had meegewerkt.
Koen Haest an Bergbouw memoreerde de bouw van de toren, die werd gerealiseerd met oprecht gemotiveerde en geïnteresseerde mensen. Als leerlingbouwplaats is de realisatie van de toren dan ook zeer vruchtbaar geweest.
Wethouder Arjan van de Weegen nam symbolisch de sleutel in ontvangst en herinnerde er aan dat zonder het werk van Jan Sinke het hele fort De Roovere niet zou zijn herrezen. Ook zette hij Ans van de Berg in het zonnetje, aan wiens  doorzettingsvermogen te danken is dat het fort samen met de aansluitende waterlinie  daadwerkelijk is hersteld. Ans vertelde later dat de toren al bij het herstel plan van het fort was gepland. Het overhellen  van de toren is een weerspiegeling van de wal van het fort.  In zijn dankwoord noemde Van der Weegen nog vele, vele namen van mensen die hun steentje hadden bijgedragen.
Architect Ro Koster schetste hoe belangrijk sociale betrokkenheid van de omgeving is bij bouwwerken als deze toren (en de mosesbrug). Het ontwerp is uit liefde voor schoonheid geboren, maar de omgeving moet waarborgen dat dit ook zo blijft. Deze toren is van ons allemaal.
Peter Oosterwaal van de stichting Pompejus sprak van een iconische toren, die mede van belang is voor de generaties na ons. Met de bouw is de klus dus niet geklaard, vanaf nu gaat de stichting de toren ‘in de markt zetten’. Hij vormt een belangrijk element in de beleving van de West-Brabantse waterlinie. Zowel het uitzicht vanuit de top van de toren als het ingebouwde theater dragen hieraan bij.
Als officiële afsluiting van het bouwproject brachten Arjan van der Weegen en Koen Haest gezamenlijk de laatste plank op de toren aan. Daarna konden de bezoekers de toren beklimmen. Die biedt niet alleen uitzicht op de wijde omgeving, maar je krijgt ook een geheel nieuwe kijk op het fort, waarvan de contouren nu goed zijn te overzien.
Ofschoon de officiële opening van de toren pas op 24 maart 2018 plaatsvindt, kan vrijdag 15 en zaterdag 16 december de toren al onder begeleiding worden bezocht. Het is de moeite waard.
Nog even dit: ofschoon de toren nu gerealiseerd is, zij er nog steeds sponsorplanken te koop. Het biedt u de mogelijkheid een eigen tekst op de toren aan te laten brengen. Leuk voor de (klein)kinderen en diens nageslacht!

Vanuit Pompejus overzie je de contouren op het fort én de ligging in de waterlinie

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *