In het vierde nummer van De Waterschans van 2019 treft u de volgende artikelen aan:

De Lakenhal en het Belfort in Bergen op Zoom

Jan Weyts
De opmerkelijke ‘hap’ uit de gevelwand van de Hoogstraat direct vanaf de Grote Markt is vormt een herinnering aan de Lakenhal die daar ooit gevestigd was. Een historisch belangwekkend gebouw dat in de tijd is verdwenen. De plannen om de Lakenhal en het daarbij behorende Belfort in hun oude luister te herstellen heeft weliswaar veel energie vrijgemaakt, maar dat resulteerde vooralsnog slechts in veel papier en discussie. Het artikel van Jan Weyts brengt de feiten die uit onderzoek naar voren kwamen nogmaals onder de aandacht. Gaat onze generatie het nog meemaken dat deze parel het gevelbeeld rondom de Grote Markt weer completeert?

De belevenissen van soldaat Cor Rampart

Marianne de Hoogh-Andriessen.
Een vraag voor de vuist weg tijdens een vergadering van de Heemkundekring Halchterth bracht Marianne de Hoogh op het spoor van dagboekaantekeningen van Cor Rampart die soldaat was tijdens de mobilisatie en capitulatie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Brabantse Heemdagen 22 en 23 augustus

Sjef de Wit
De Brabantse Heemdagen zijn jaarlijkse ontmoetingen van de besturen van Brabantse heemkundekringen, die lid zijn van de koepel Brabants Heem. De editie van 2019 vond plaats in Bergen op Zoom met als gastheer de Geschiedkundige Kring. In het artikel schetst Sjef de Wit in woord en beeld het programma van twee interessante dagen. (Dit verslag werd eerder op deze website gepubliceerd).

Vergelijkbare berichten