Blijkens een bericht op de website van het West Brabant Archief (WBA) kunnen we binnen afzienbare tijd een Verhalenbank tegemoet zien, die mede door u gevuld kan worden. Dergelijke streekinformatie vind je bijvoorbeeld nu al op het BHIC (het Geheugen van Brabant), maar het is goed dat het eigen streekarchief dit initiatief ook oppakt. Immers, de focus ligt dan nóg meer op lokale geschiedenis(sen).
De diverse dagboeken over de bevrijdingsperiode in 1944 laten zien dat geschiedenis ook in je eigen straat, en zelfs je eigen huis ontstaat. Iemand moet het wel willen delen. Zoals de gebundelde brieven van Sjannie van de Watering, die als ‘bleekneusje’ enkele maanden naar Engeland mocht.
Heemkundekring Halchterth verzamelt zo al sedert vele jaren verhalen over de watersnood in 1953, gaf daar in 1993 al twee boekjes over uit, en heeft zelfs een verzameling films met interviews van ooggetuigen.
Niet voor niks treft u op deze website een artikel aan ‘De laatste getuigen van de bevrijding‘.
Ongetwijfeld is er nog veel meer op te sporen. Het Geheugen van Brabant bevat immers ook al heel wat verhalen uit onze regio. En wat dacht u van de stadsexcursies van onze eigen Kring op deze website?
Denk er wel om: verhalen zijn mooi om te beluisteren, maar zelf vertellen is eigenlijk nóg mooier. Een goed voorbeeld zijn de memoires van de eigenaar van De Draak, Frans Hazen. Die staan nu op de website van De Draak, en verrijken de jongste geschiedenis van het hotel aanzienlijk.
Ook als u denkt dat uw verhaal weinig toevoegt, kan een lezer of toehoorder daar toch anders tegenaan kijken. Voor hem/haar is uw verhaal immers nieuw, en misschien wel aanleiding voor aanvulling. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect, dat je in de verhalen op het BHIC ook kunt waarnemen.
U hoeft echter niet te wachten tot die Verhalenbank daadwerkelijk ‘open’ gaat; de redacties van de Waterschans en de website pikken dergelijke nieuwtjes graag op.

Vergelijkbare berichten