Dank zij een initiatief van de Lionsclub Scaldis wordt het Markiezenhof een stukje toegankelijker voor blinden en slechtzienden. Met het 25 jarig jubileum van deze club in november 2018 biedt deze een cadeau aan in de vorm van een levensgrote bronzen maquette. Dan kunnen ook mensen met een visuele handicap de grandeur van het Markiezenhof beleven. De maquette is niet alleen bedoeld om te bekijken, maar vooral om af te tasten. Dergelijke maquettes heeft projecttrekker Dick Westerhof gevonden bij prominente gebouwen in Toledo, Valencia, Stockholm, Trier, in Aldenbieze (B) en Deventer. Dus waarom zou het Markiezenhof nog in zo’n illustere reeks ontbreken?

Kees Spikker bekeek met genoegen het tafelmodel en wacht met spanning op de echte maquette. Wethouder Yvonne Kammeier ziet in het tafelmodel wel een bijzonder relatiegeschenk

Regelmatige lezers van deze website herinneren zich wellicht dat goed een jaar geleden het Markiezenhof nét naast de Raak Stimuleringsprijs greep. Dit was mede aanleiding voor het laatste prijzenswaardig initiatief van de Lions. Het is de bedoeling dat de maquette op de grote binnenplaats komt te staan, waar hij dan voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is. Het kunstwerk wordt gemaakt door de Halsterse kunstenaar Leon Vermunt. Het bronzen schaalmodel wordt geplaatst op een stenen sokkel, waarop sponsors hun naam kunnen laten vereeuwigen. Daarvoor is overigens wel een ferme bijdrage aan het project nodig. In ruil echter krijgen deze afhankelijk van de bijdrage een of meer tot tafelstuk verkleinde maquettes ter beschikking.
Voor de wat smallere (particulieren-)beurs worden er ook hebbedingen te koop. Zo kun je aan de balie van het Markiezenhof een sleutelhanger van de zeeridder (het windvaan op de toren) aanschaffen, of een fraaie raamdecoratie waarop het Markiezenhof is afgebeeld. Deze laatste wordt evenals het tafelmodel maquette slechts in een beperkte oplage gemaakt.

Ook een metalen raamdecoratie behoort tot de sponsor-objecten
Binnenkort is elke Bergse sleutelhanger voorzien van de zeeridder

Dank zij Aannemersbedrijf Cauwenborg en natuursteenbedrijf De Kort kan de plaatsing van maquette en de sokkel voor de maquette zonder kosten worden gerealiseerd. Als sponsors zijn al bekend de Stichting TanteLouise/ Woonzorgcentrum ABG en het Dr C.J. Vaillantfonds. Het initiatief van de Lions club sprak de aanwezige ondernemers dermate aan, dat zich al tijdens presentatie zich een drie ‘bronzen’ sponsors meldden: De Bourgondier, Bernard de Nijs-Soffers en Heynen Machinebouw. Dat schiet al lekker op, al zijn de kosten van het project nog lang niet gedekt. Er is dus nog volop ruimte voor ook uw bijdrage

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *