Op zaterdagmiddag 9 oktober 2021 wordt het onlangs verschenen gedenkboek  ‘Willem van Ham, zijn leven, zijn werk, zijn levenswerk’ in de Gertrudiskerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom officieel ten doop gehouden. Middels een aantal korte lezingen en muziek wordt het boek onder de aandacht gebracht. (Op 3 juni 2021 werd het eerste exemplaar aan de commissaris van de Koning aangeboden)
Leden van de Geschiedkundige Kring konden al eerder van de inhoud kennis nemen, omdat zij dankzij enkele subsidies en een particuliere gift dit prachtboek als extra ledengeschenk konden (en kunnen) afhalen. Dat liet uw verslaggever zich geen twee keer zeggen.

In een bijna zeldzaam geworden luxe uitvoering omvat dit boek een scala aan artikelen van auteurs uit het netwerk van vakgenoten en vrienden rondom Willem.
Voor belangstellenden van streekgeschiedenis is het boek een ware hoorn des overvloeds met vele onderwerpen waar Willem van Ham een leven lang mee bezig was, en een autoriteit werd. Het is smullen van een berg aan artikelen over (bijvoorbeeld) het Kasteel van Wouw, de restauratie van de Gertrudiskerk, heraldiek, het Markiezenhof, maar ook over de persoon Willem van Ham zelf.
En nog veel meer, je weet gewoon niet waar te beginnen! Kijk maar eens in deze bijlage. U vindt hier een korte schets van de maar liefst 34 bijdragen, én de inhoudstabel.

Overigens zijn in Willems nalatenschap nog meer studies over nog meer onderwerpen aangetroffen, die hij niet meer heeft af kunnen maken. Willem’s archief zou sowieso een goudmijn voor historici zijn, dus wie weet…..

Tijdens de bijeenkomst wordt ook het boek Jan IV nader belicht

Wie de presentatie van het boek wil meebeleven, zorgt op zaterdagmiddag bijtijds aanwezig te zijn in de Gertrudiskerk aan de Grote Markt. Uiteraard binnen de dan geldende Covid-regels.
Het programma begint om 15.00 uur stipt en loopt door tot 16.30 uur. Er zijn vier korte lezingen van 15-20 minuten waarvan twee door auteurs die meegewerkt hebben aan het boek: Bart van Eekelen en Jelle Vervloet. Janno den Engelsman, eveneens een van de auteurs, staat met een sopraan en een gamba-speler garant voor de muzikale omlijsting.
Tijdens het afsluitende hapje en drankje is het boek voor de bezoekers ook te koop tegen de winkelprijs à €29,95, hetgeen een koopje voor een dergelijk boek mag heten. Het boek is voor dezelfde prijs ook gewoon te koop bij  boekhandel Ad Quist in de Fortuinstraat.
Leden van de Geschiedkundige Kring die dit nog niet hebben gedaan, kunnen hun geschenkboek (nog) afhalen bij de balie van het Markiezenhof, ingang Grote Binnenplaats.

Vergelijkbare berichten