De Draak

Wellicht ter gelegenheid van de Markiezaatsfeesten die in 1937 werden gehouden  besloot de toenmalige eigenaar Gerard Oirbans om Korneel Slootmans te vragen om de historie van het pand ‘De Draak’ uit de stadsarchieven op te diepen, en dit in een compact representatief boekje op te nemen.
In een compact boekje met welgeteld 17 beschreven pagina’s moest de schrijver zich veel beperkingen opleggen. Desondanks is het resultaat een alleszins leesbaar document dat in een notendop de lezer het een en ander vertelt over de geschiedenis van het gebouw en zijn opeenvolgende eigenaren, maar ook over het leven in de stad Bergen op Zoom.
Jammer is dat de herdruk, die na de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, niet te baat is genomen om de oorlogsperiode toe te voegen.
Gelukkig voor ons heeft de huidige eigenaar Frans Hazen deze ‘lacune’ opgevuld, en méér dan dat, op de huidige website van het Grand hotel De Draak vindt de lezer nadere informatie over de oorlogsperiode plus de memoires (tot nog toe) van de eigenaar van Grand hotel De Draak.. De lezer zij aanbevolen om hier ook kennis van te nemen!
Deze publicatie van Slootmans roept trouwens een raadsel op: waaraan ontleent de Draak de titel ‘de oudste herberg van Nederland’ ? Daarvoor is verder speurwerk noodzakelijk.

Haal dit boek op (pdf) Haal dit boek op (epub)

Categorieën: , Tags: , , ,