De Heilig Kruisommegang van Bergen op Zoom

Bij gelegenheid van cq ter bevordering van, de stichting van de Maria Ommegang in 1945 schreef Korneel Slootmans een studie naar de middeleeuwse Kruisommegang die voorafgaand aan de jaarlijkse Paasmarkt in Bergen op Zoom werd gehouden. Met deze studie werd duidelijkheid geschapen met betrekking tot de achtergronden en de wijze waarop deze middeleeuwse stoet werd samengesteld. De informatie is ongetwijfeld gebruikt bij het samenstellen van de huidige jaarlijkse Maria Ommegang, die heden ten dage op de laatste zondag van juni door de stad trekt.
Van deze studie werd bijgaand boek samengesteld, dat in een genummerde oplage van 200 stuks verscheen. De intekenaars vooraf werden als ‘stichters’  in het boek vermeld.
Na het overlijden van  Slootmans in 1992 werd een facsimile van dit boek uitgegeven in een wederom genummerde oplage van 500 stuks, om daarmee een bronzen buste te bekostigen om de waardering voor de persoon Korneel Slootmans tot uitdrukking te brengen. Als (oud-)archivaris van de gemeente Bergen op Zoom was hij een verdienstelijk schrijver van vele historische artikelen en boeken, initiatiefnemer van evenementen en baanbreker voor tal van verenigingen en organisaties in de stad.

Haal dit boek op (pdf) Haal dit boek op (epub)

Tweedehands aanbod

Categorieën: , Tags: ,