Laatste nieuws

 • Ballade van Jan van Glymes
  In het boek Jan IV van Bergen attendeert Joey Spijkers op deze ballade van Anton van Duinkerken (pag 62-63) en op het feit dat deze "een der schoonste balladen van den laatste halve eeuw" wordt genoemd. Helaas zijn in het boek alleen de eerste en laatste strofen weergegeven. Reden om de ballade hier integraal weer te geven.
 • Oudere tijdschriften niet over het hoofd zien
  Voor de Waterschans het daglicht zag, waren er ook tijdschriften die publiceerden over de Bergse geschiedenis.
 • Geschiedenisquiz 2021
  Doorgang van de Quiz in april is gelet de aanhoudende pandemie niet aan de orde. Vooralsnog is besloten de Quiz 2021 naar het najaar te verschuiven.

Waterschans

 • Digitalisering Waterschans
  Zoals wellicht bekend komt de Waterschans met enige vertraging digitaal beschikbaar op de website van het West-Brabants Archief. Jaargangen 2018 en 2019 van de Waterschans zijn recent toegevoegd en digitaal te raadplegen op de website van het Het West-Brabants Archief.
 • Waterschans 2020-IV
  Waterschans 2020-IV heeft niet alleen het nieuwe jasje (huisstijl) maar ook een gevarieerd(er) inhoud dan het blad tot nog toe had.
 • Waterschans 2020-III
  De derde Waterschans van 2020 staat in het teken van het 25 jarig jubileum van de Stadsgidsen. Een bijzondere vondst van een tekening van de Gevangenpoort en als opmaat naar het ledengeschenk eind november een artikel over Jan IV.

Verhalensprokkelaar

Bommen en granaten verwoesten het kloostergebouw en bijbehorende kapel tijdens de beschietingen door de Fransen in 1747. Het klooster, ook wel Berch van Calvarië genoemd, wordt….

De Lievevrouwe- of Gevangenpoort ontleent zijn naam aan de nabijgelegen Lievevrouwekapel en, later, aan de bestemming tot gevangenis.

Het idee om een beeld van de Geit van Mie d’n Os te maken ontstond in 1959, maar waarom zingen die Bergenaren eigenlijk een liedje over een geit?

Lid worden?

De Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom richt zich op bevorderen van kennis met betrekking tot de geschiedenis van westelijk Noord Brabant, en van het Markiezaat Bergen op Zoom in het bijzonder en richt zich daarbij vooral, maar niet uitsluitend, op de bewoners van het bedoelde gebied.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom