Laatste nieuws

 • Semester 2 school voor geschiedenis start 16-02-23
  Het is zover, het tweede semester van de School voor Geschiedenis gaat beginnen. Op 16 januari beginnen drie modules en op 27 februari begint alweer de laatste module van dit jaar. Zoals altijd om 19.30 in het Mollerjuvenaat (ingang Le Grandstraat). Het syteem van inschrijven en administreren is weer wat verder op orde gebracht, maar het principe is hetzelfde: Kies je een module op deze pagina, bestel je en betaal je deze. Je krijgt als het goed is een bevestiging uit het syteem zelf van betaling. Meer modules tegelijk bestellen kan ook, maar let wel op dat ze niet tegelijk geroosterd staan (dat is te zien op het rooster op dezelfde pagina). Een week voor de start van de module sturen wij je dan nog een mail dat de module echt gaat starten.
 • De Kring kijkt om, en naar de toekomst
  De presentatie van de beide canons van Bergen bracht de jeugd van nu bij die van hun opa's en oma's
 • Kasteel van Wouw genomineerd
  U kunt uw stem uitbrengen als steun voor dit geweldige restauratieproject in het regionale erfgoed

Waterschans

 • Monsterklus geklaard
  De Canon van Bergen op Zoom is klaar 55 momenten uit het rijke Bergse verleden gebundeld
 • Waarom heeft de Gertrudiskerk een plat dak?
  Oudere Bergenaren kennen de Gertrudiskerk met een puntdak. Een allesvernietigende brand op 10 april 1972 maakte een einde aan die situatie, en bijna zelfs aan de hele kerk.
 • De voorouders van Anna Bakx
  Een genealogisch onderzoek naar de eigen familie leverde Jeroen van Oevelen informatie op die ook voor anderen interessant is.

Verhalensprokkelaar

Bommen en granaten verwoesten het kloostergebouw en bijbehorende kapel tijdens de beschietingen door de Fransen in 1747. Het klooster, ook wel Berch van Calvarië genoemd, wordt….

De Lievevrouwe- of Gevangenpoort ontleent zijn naam aan de nabijgelegen Lievevrouwekapel en, later, aan de bestemming tot gevangenis.

Het idee om een beeld van de Geit van Mie d’n Os te maken ontstond in 1959, maar waarom zingen die Bergenaren eigenlijk een liedje over een geit?

Lid worden?

De Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom richt zich op bevorderen van kennis met betrekking tot de geschiedenis van westelijk Noord Brabant, en van het Markiezaat Bergen op Zoom in het bijzonder en richt zich daarbij vooral, maar niet uitsluitend, op de bewoners van het bedoelde gebied.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom