De storm die zaterdagavond woedde heeft te Bergen op Zoom op het Korenbeursplein ook den ouden beukenboom geveld die reeds een eeuw geleden algemeen als ‘de dikke boom’ bekend stond. ’t Was dan ook een boom van zeldzame omvang die in de laatste jaren meermalen op ansichtkaarten is afgebeeld en waarvan de ouderdom gerust op enige eeuwen geschat mag worden.
Leest u dit hier voor het eerst? Niet in de krant gezien? Sjonge, wat dacht u dan van het volgende:
Gisteravond is een ongeluk gebeurd in de kazerne op de Korenmarkt te Bergen op Zoom. Korporaal N. kwam de kazerne binnen toen een schot klonk. Bloedend werd hij binnengedragen, en per auto naar het gasthuis vervoerd.
Of dit bericht?
Zaterdagmiddag werd rook waargenomen uit de kazerne ‘De Korenmarkt’ te Bergen op Zoom. Er was brand ontstaan op de bovenverdieping, en enige ogenblikken later sloegen de vlammen naar buiten. De brandweer rukte met groot materieel uit. De brand woedde over een afstand van ongeveer 50 meter. De ziekenzaal, de oude rustkamer en de slaapzaal van onderofficieren zijn in vlammen opgegaan. De kazerne kan aan 600 manschappen onderdak bieden, maar stond leeg.

De Brandweer actief met blussen. Op de achtergrond het zgn Fraba-gebouw
De brandweer actief met blussen. Op de achtergrond het zgn Fraba-gebouw. Klik op de foto voor het krantenbericht
Niks gemist

Wellicht vormt het voorgaande voor u aanleiding om de krant voortaan wat grondiger te bekijken. Maar als u meent tijdens uw vakantie van alles gemist te hebben, kunt u gerust zijn. Weliswaar trok er op zaterdag 25 juli 2015 een zware storm over het land, maar wees gerust; de dikke boom bij het Gouvernementsplein staat nog fier overeind. Dat is trouwens een plataan. De boom waarover bovenstaand bericht gaat, legde het loodje in de nacht van zaterdag 30 september op zondag 1 oktober 1911. Er is nog een foto van gemaakt, die ziet u bovenaan dit artikel. Bij die storm zijn trouwens ook dijken gebroken en schepen beschadigd. De valrichting van de boom duidt op een Noordwester storm. En hoe café De Dikke Boom aan het Korenbeursplein aan zijn naam kwam is hiermee nog raadselachtiger.
Omdat de (Oranje Nassau-) kazerne aan de Korenmarkt al jaren uit het straatbeeld is verdwenen, moesten beide andere berichten wel van oudere datum zijn. Het schot was geen aanslag, maar een per ongeluk af gaan van een geweer op 30 april 1935. De brand in de leegstaande kazerne was op 7 oktober 1939. Ook daarvan is een foto in de krant verschenen.
Dergelijke oude nieuwsfeiten, die eigenlijk geschiedenis op microformaat vormen, zijn te vinden in de oude kranten die in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek aanwezig zijn. Omdat deze zijn gedigitaliseerd kunt u de kranten zelf nazoeken via http://www.delpher.nl/ Omdat er een groot aantal titels beschikbaar is, kunt u flink grasduinen en vindt u altijd wel iets van uw gading.
Ook wordt óud nieuws’ thematisch gepresenteerd, zodat u steeds daarin passende informatie te zien krijgt. Zo is er op dit moment het thema ‘Nederland in de Eerste Wereldoorlog‘ waarin vier jaar lang, honderd jaar na dato in de Nederlandse kranten over de oorlog wordt bericht.

App

foto3foto2Er is nog een andere manier om berichten te vinden: de app ‘hier was het nieuws’ van de KB biedt u direct (oude) nieuwsberichten voor de locatie die u (op de kaart) aanwijst. Het programma kan eventueel de plaats bepalen waar u zich bevindt , en de daarbij passende nieuwsberichten aanbieden. Daarvoor moet u natuurlijk wel een internetverbinding hebben. Aangetekend zij dat deze app nog maar weinig berichten laat zien, en soms niet goed werkt. Vooral android-tablets hebben hier last van, iPad en iPhone minder. Het lijkt er op dat de verdere ontwikkeling is stilgelegd. Dat zou jammer zijn, de idee achter de app is prima.
Wat ook jammer is, is dat de toenmalige Bergse kranten niet in het KB archief aanwezig zijn. Wel zijn deze op microfiche vastgelegd, en (nog…) te raadplegen bij de archiefdienst in het Markiezenhof.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Op de twee foto’ s met de boom zie je typerende nog bestaande huisjes op de hoek Williamstraat en Van de Rijtstraat. Dus mijn inziens zal Korenmarkt Korenbeursplein moeten zijn.

    1. Willem, je hebt helemaal gelijk. Het artikel is dus gewoon juist. In een ander artikel kom ik hier nog op terug, met een andere foto en een stadsplan.

Reacties zijn gesloten.