Het mag dan 75 jaar achter ons liggen, maar de strijd waarmee we bevrijd werden van het Nazi-juk maakt nog steeds diepe indruk. Bergen op Zoom is er door een gelukkige samenloop vrij goed van af gekomen. Woensdrecht daarentegen, dat vlak voor de strategisch belangrijke Kreekrakdam ligt, heeft echter zwaar geleden.“Hoe het ook moge klinken, maar onze vrienden in Bergen op Zoom hadden geen flauw idee van het oorlogsgeweld, dat slechts op 10 km. afstand van hen in alle hevigheid woedde. Onbegrijpelijk was het voor ons, hoe in Bergen op Zoom eigenlijk het gewone leven zijn gang ging. Men deed er boodschappen, men ging er “uit”, men vierde zelfs nog verjaardagen, net of er helemaal niets aan de hand was”.
Bovenstaande regels zijn omstreeks 1975 opgetekend uit de mond van mevrouw Groffen-van Oers, echtgenote van de dokter, die ten tijde van die strijd als 31 jarige moeder ook twee jonge kinderen had. Van haar verhaal rijzen je de haren te berge. En dat is maar één van de verhalen die werden opgetekend in het boekje, dat het S.O.F. (Stichting Openbare Feestelijkheden) in 1975 uitbracht bij de herdenking van de toen dertigjarige bevrijding.
U vindt het boekje voor download in de winkel.
Het ligt voor de hand dat vele, zo niet alle inwoners van Woensdrecht en Hoogerheide eendere gebeurtenissen hebben meegemaakt, maar dit wellicht alleen in huiselijke kring hebben doorverteld.

Marie Almekinders
Klik op de afbeelding om naar de site te gaan

Dan is het bepaald verrassend dat er anno 2019 nog een authentiek dagboek tevoorschijn komt, geschreven door een 29 jarige vrouw die woonde in het brandpunt van de strijd om de Kreekrakdam: Caterspolder 5 ligt onder aan de wal, ongeveer waar nu de A4 naar Antwerpen begint. Het gaat om aantekeningen zonder enige opsmuk, gemaakt terwijl de strijd gaande was. Onvervormd dus.
De kleindochter van Marie Almekinders heeft er voor gekozen om dit dagboek synchroon met de datum van vandaag op het internet te laten verschijnen. U vindt dit dagboek via deze koppeling:http://dagboek1944.wordpress.com/
U kunt het verhaal van Maria van dag tot dag volgen door naar deze site te gaan. U kunt zich daar ook aanmelden voor een dagelijkse update, waarmee u elk nieuw bericht ook in uw mailbox ontvangt. Alsof je brief uit het verleden ontvangt…..

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. in het verhaal van mevrouw Almekinders is een tekening opgenomen met cafe De Tunnel bij het spoorviaduct, beter bekend als de tunnel, over de oude Zeeuwse weg.
    Op deze tekening staat het cafe kijkende richting Zeeland rechts van het viaduct. Volgens cafe-onderzoeker Louis Minnebach te Woensdrecht stond het cafe links van de tunnel en wel tussen de spoordijk en de Statieweg richting Woensdrecht.

    1. Willem, dank voor je opmerkzaamheid; Ik heb je bericht doorgestuurd aan de maker van de website over marie Almekinders. Inmiddels heeft ze een opmerking bij de tekening geplaatst; aanpassen van dat plaatje bleek niet gemakkelijk te doen.
      Met vriendelijke groet.

Reacties zijn gesloten.