Een gevulde zaal, met tafeltjes buiten gehoorsafstand

Als er iets de 16e Geschiedenisquiz kenmerkte was het wel hetgeen voorzitter Koert Damveld aan het eind van de avond zei: “Meedoen is belangrijker dan winnen”. Als je er maar bij was die avond! Want daar ging het om.
Er was op vrijdag 8 oktober 2021 een vrolijke spanning in de zaal, omdat men elkaar eindelijk weer eens (mét QR code) in ‘het oude normaal’ kon ontmoeten. De pauzes, bedoeld voor sanitaire stops, werden vooral benut om even gauw een kennis in een ander team te begroeten. Kortom: feest!  

Een geheide deelnemer: familie Ambagts

Er waren enkele teams minder  dan gebruikelijk, omdat sommige teams de ploeg niet compleet bij elkaar kregen, en andere aarzelden vanwege de nog niet uitgedoofde pandemie. De zaal was met pakweg 150 mensen (deelnemers en organisatieteams) behoorlijk gevuld.
Spreekstalmeester Cees Vanwesenbeeck die de zieke Frank Wierikx verving hield er in de uitgelaten sfeer toch een stevig tempo in.

Op de quizvragen was de regel van Bert Bevers: “Je hoeft hier niet geboren te zijn, om hier vandaan te willen komen”, bepaald niet toepasselijk.

Het voor de winnende teamleden klaarstaande kunstwerkje: optornen tegen de moeilijkheden van het coronajaar

Er waren nogal wat vragen die vergden dat je echt vanaf je vroegste jeugd door het Bergse gezworven had. Maar veel gelezen hebben hielp natuurlijk ook mee. En heel wat actueler waren soms topografische vragen.
Om een paar zaken te noemen: Wat deed Louis Porquin (…1573) voor de kost? Wat zijn Maartenskeuvels? Hoe noem je normaliter de plant Rubia Tinctorum? Hoe heet het pand waar horlogemaker Andriessen in is/was gevestigd? Wat betekent “Het is hier allemaal pik en ‘aargetouw”? Hoe heet het parkeerterreintje bij theater de Maagd?  (ik wist niet eens dat het bestónd!)  Of deze scherpslijper: “Tussen 1747 en 1776 was hij predikant in BoZ, en werd vooral bekend door zijn relaas van het beleg”… Dat was niet Jacob Adriaan Folkers, want die was al sedert 1727 in Bergen op Zoom beroepen, maar Johannes Janssen. Enzovoort, enzovoort, vier ronden van 15 vragen lang. Elke ronde te beantwoorden binnen 10 minuten. Met z’n zessen, dat dan weer wel. Ga er maar aan staan.

Dit team moet goed eten om Bergse Reuzen te worden/zijn…

Ter ‘ontspanning’ biedt het programma ook nog drie zogenaamde themarondes, die er ook niet om liegen: 1. Welke (8) cafés staan hier afgebeeld en welke straat is dat, 2.Welke (8) buitenhuizen zie je hier, 3. Vanuit welke stra(a)t(en) heeft Fons Gieles deze (8) prenten gemaakt?
Sja, voor de eerste ronde moet je in  je jeugd wel hebben uitgegaan in het Bergse, (alhoewel iemand Café Bakx (het Hoefke) niet eens herkende terwijl het gewoon bij hem in de straat is!) in de tweede ronde moet je net de mazzel hebben dat er een boswachterszoon in het team (weervissers) zit, en voor de derde dien je enkele niet meer bestaande straatnamen weten te noemen.

Het bestuur, ofwel team “Voor spek en bòòne” speelt mee buiten mededinging

De teams worstelden zich met moeite naar de eindstreep. Een spannende nek aan nekrace ontstond tussen dweilband ‘Ken Dut Nog Trug’ en de Vereniging Binnenstad met soms een ex equo in de tussenstanden.
De beantwoordingsanalyse achteraf door de quizcommissie leverde op dat van de 4×15 + 3×8 = 84 vragen er 3 door geen enkel team goed waren beantwoord. En nog eens drie vragen leverden slechts één goed antwoord op. Dat is op zich niet bijzonder, al werd de quiz over het geheel behoorlijk pittig werd gevonden.

Het winnend team met wisselbeker en plastiek

De wisselbeker, die de voorzitter tijdens zijn lofspraak aan de winnaars maar niet af leek te geven, ging uiteindelijk naar ‘Ken Dut Nog Trug’.
Voor de winnende teamleden was er (weer) een uniek kunstwerkje van Marijke Evers, die daarin de ‘tegenwind’ die deze editie van de quiz ondervond (3 x uitstel, 3 x herstart) symboliseerde door 3 figuren die duidelijk tegen de storm optornen. Een prachtig aandenken aan het hopelijk voorbije coronajaar.

Voor meer foto’s, stuur een berichtje: Klik hier

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *