De geschiedenis van het ambacht van de zilver- en goudsmeden en de prachtige producten in West-Brabant komen aan bod in de lezing. Op donderdag 17 maart vertelt dhr. Cees Vanwesenbeeck in de Hofzaal van het Markiezenhof over zes eeuwen zilver in West-Brabant.

Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar de goud- en zilversmeden in het gebied ten westen van Breda. Voor de Baronie is het gat in de geschiedschrijving opgevuld met een omvangrijk boek dat in 2000 is verschenen.

Nieuw onderzoek naar de geschiedenis van het ambacht van de zilversmeden in de omgeving van Bergen op Zoom heeft aangetoond dat Bergen op Zoom past in het rijtje belangrijke Brabantse plaatsen met een mooie zilvertraditie: Den Bosch, Breda en Bergen op Zoom. In de periode tussen 1400 en 1950 zijn hier meer dan 350 zilversmeden aan het werk geweest. Zij zorgden voor een grote productie met tal van prachtige voorbeelden van toegepaste kunst.

Vanaf 20 mei 2017 is er een Zilvertentoonstelling in het Markiezenhof.

Meer informatie

De lezing vindt plaats op donderdag 17 maart in de Hofzaal van het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Aanvang lezing om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur, toegang is gratis. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingenserie, gebracht door de West-Brabantse archiefdiensten (Roosendaal, Bergen op Zoom, Oudenbosch en Breda). De serie is mogelijk gemaakt door de Mastboom Brosens Stichting in Oud-Gastel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *