Voor de zestiende keer wordt er een reeks van vier lezingen georganiseerd over de cultuurhistorie rond Bergen op Zoom. De lezingen worden gehouden in de Hofzaal van Het Markiezenhof Historisch Centrum te Bergen op Zoom en worden georganiseerd door Het Markiezenhof, De Geschiedkundige Kring en Heemkundekring Halchterth.

Gewone mensen in ongewone omstandigheden!

Jan van Oudheusden

Dinsdag, 3 maart 2015

Wat betekende de oorlog nu feitelijk voor de Brabanders van toen? Aan de hand van een reeks bijzondere, soms niet eerder gepubliceerde foto’s laat Jan van Oudheusden ons zien hoe het onvoorstelbare drama van de Tweede Wereldoorlog met al zijn aspecten van geweld en verwoesting, van onvrijheid, onderdrukking en vervolging zich ook hier heeft voltrokken, in Brabantse straten, steden en dorpen, in de alledaagse leefomgeving van deze generatie.

Geschiedenis van Joodse families in Bergen op Zoom

Anje van Buuren

Dinsdag, 10 maart 2015

Altijd als ik door de kleine hal van de voormalige sjoel aan de Koevoetstraat in Bergen op Zoom loop, kijk ik naar de zwart marmeren tabletten met daarop de namen van “hen die niet terugkwamen”. Wie waren zij, waar kwamen zij vandaan, welk beroep hadden zij? Zo begon ik een genealogische reis door de archieven en langzaam maar zeker werden de contouren zichtbaar. Hierover wil ik u vertellen.

De slag om de Schelde

Paul Versijp

Dinsdag, 17 maart 2015

De Slag om de Schelde, is een van de grootste militaire operaties waarbij naast Canadese, ook o.a. Britse, Schotse, Franse en Poolse troepen de opdracht krijgen de Westerschelde – toegangsweg naar Antwerpen – te veroveren op de Duitsers. De bevrijding van de Scheldemonding werd opgedragen aan het Canadese 1e Leger. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van groot belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Het wordt een slag met bijna 13.000 slachtoffers waarvan meer dan 6.000 Canadese soldaten. Deze slag moeten we blijven gedenken als dank voor onze vrijheid.

De Canadese bevrijders

Robert Catsburg

Dinsdag, 24 maart 2015

Oktober 1944: Duizenden in kaki geklede Canadese jongens betreden West-Brabant om de bezetter te verjagen. Heroïsche beelden in films geven de indruk dat het een avontuurlijke bezigheid was. Hoe is het eigenlijk echt als soldaat uit het verre Canada om in de West-Brabantse polders en zandgronden te moeten vechten tegen de Duitsers? Op basis van verhalen van de soldaten die het meemaakten wordt de luisteraar meegenomen in een poging om bovenstaande vraag te beantwoorden. Verhalen van gewone mensen onder extreme omstandigheden.

 

De lezingen vinden plaats in de Hofzaal van Het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat 8 te Bergen op Zoom op de dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

De deelnamekosten bedragen € 27,50 voor 4 lezingen (incl. koffie/thee). In de voorverkoop zijn alleen kaarten voor de gehele reeks te verkrijgen. Deze zijn te koop aan de balie van Het Markiezenhof vanaf 2 januari (di. t/m zo. van 11.00 tot 17.00 uur) en de andere organisaties. Vanaf woensdag 23 februari is het mogelijk om kaarten per lezing te kopen, deze kosten € 10,- per stuk (op = op). U kunt niet vooraf reserveren.

Voor vragen kunt u mailen naar lezingenreeks@bergenopzoom.nl of bellen naar tel. 0164-277077, Yolande Kortlever of Claartje Rijkers.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *