Een oplettende blik bij de Kringloper kan tot geweldige vondsten leiden. In het TV programma Kunst en Kitsch zie je met enige regelmaat bijzondere kunstwerken opduiken.
Het hier bedoelde kunstwerkje zou in  dat programma de presentatietafel niet gehaald hebben, al zal menig Bergenaar nu denken: ‘had ik maar….”

De ribbelrand doet een beetje aan een asbakje denken, maar dat is het kunstwerkje beslist niet

Anne-Marie, zus van uw verslaggever, pikte in de kringloopwinkel het gietijzeren ‘asbakje‘ tussen de uitgestalde stukken uit. Vooral de achterzijde viel haar op: ‘De Zuid’ was immers de dagelijkse benaming van de ‘NV Zuid-Nederlandsche IJzer- en Metaalgieterij en Machinefabriek’ aan de Parallelweg, pal achter het station. Anne-Marie behoort dan ook tot een generatie die het bestaan van dat bedrijf nog kende.
Dus toog ze naar de kassa met het kleinood, dat voor welgeteld € 0,25 van eigenaar wisselde.
Het stukje gietijzer was echter geen asbakje, maar een reliefbeeldje compleet met aangegoten lijst, én ophanggaatje, gemaakt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het bedrijf. En uiteraard van het materiaal dat het bedrijf verwerkte. Gewicht: 1 kilogram.
Anne had gelijk; het kleinood betekende zeker iets voor mij. IJzeren tijden geleden (55 jaar terug) heeft uw verslaggever bij de Zuid nog eens een stageplaats gehad als deel van zijn technische studie. Het ‘weeksalaris’ bedroeg toen 13 hele guldens, waarmee medestudenten van elders niet eens de kamerhuur (toen fl 45 – 50.-. per week) konden betalen. De prijs van het kunstwerkje kwam dus bijna op het toenmalige uurtarief voor een stagiair…. Met dit stukje industrieel erfgoed werd ik weer herinnerd aan mijn jonge jaren. Die nog maar kort achter me liggen, denk ik dan maar….
Wie meer wil weten over dit en andere verdwenen bedrijven uit het Bergse kijkt in het onvolprezen boek ‘Bergen op Stoom‘. Mogelijk is het nog steeds te koop is bij de reguliere (Bergse) boekhandel. En kijk anders eens voor een tweedehands exemplaar op Boekwinkeltjes
Als u meer weet te vertellen over dit kunstwerkje, dan wordt uw aanvulling zeer op prijs gesteld. Gebruikt u daarvoor de hier onder aanwezige ruimte voor reacties.
En zo’n reactie kwam er. Deze leidde zelfs tot een nieuw artikeltje: Nogmaals ‘De Zuid’.  Daar vindt u de informatie die in het bovenstaande werd gegist en niet geheel juist bleek te zijn.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Hoi Ad, Bedankt dat jij er zo serieus hebt op gereageerd , ik wist wel dat dit op de juiste plek was als ik het aan jou gaf.
    Is het niet leuk dat al onze broers en zussen dit bericht krijgen? Er zijn meer geïnteresseerden in de geschiedkundige kring.
    Groetjes Anne-Marie ??

    Verstuurd vanaf mijn iPad

Reacties zijn gesloten.