Hieronder een gezipte map met alle bestanden voor na les 2 van Oud-Schrift.
Vergelijkbare berichten
Nieuw: Historische kaarten uit 1747
Het Markiezenhof heeft een vijftal Franse kaarten uit 1747 kunnen verwerven, die mogelijk gebruikt zijn bij de belegering van de stad. De historische gebeurtenissen zijn uit deze serie af te lezen, maar ook de strategische opstelling van alle legeronderdelen. Het zijn fraaie op linnen geplakte kaarten. De kaarten worden wel zodanig kwetsbaar geacht dat ze slechts korte tijd tentoongesteld zullen worden. Het is dus zaak om nu een bezoek aan het Markiezenhof te plannen.
Stadsexcursie: Een historische kroegentocht
Bij het onderzoek voor zijn boek ‘Bergen op Stap’ heeft Henk Franken een encyclopedische kennis van de Bergse horeca bijeengebracht. Met gemak weet hij een stadsexcursie van begin tot eind boeiend te vullen. Een openbaring voor Bergenaren, en een klein tipje van wat met het boek in november te verwachten is.
Menno’s reis was in Bergen op Zoom
De 2023 editie van het project van de Zuiderwaterlinie werd in Bergen op Zoom feestelijk afgesloten.
Agge mar goed doet
De carnavalsbals op 31 januari 1953 werden ruw onderbroken door de eerste berichten over dreigende dijkdoorbraken. Hoe de stad vervolgens op z’n kop stond werd in de vastenavendkrant van 1964 in de herinnering gebracht. De stichting vastenavend bracht twee proclamaties uit in een speciale editie van de vastenavendkrant.
Oud voorzitter Ad van den Bulck overleden
Op 28 oktober 2014 kwam het trieste bericht, dat onze oud-voorzitter, Ad van den Bulck, na een kort ziekbed is overleden. Wij verliezen in hem een gedreven mens met een warm hart voor de geschiedenis van Bergen op Zoom, waar hij veel van zijn energie in stak. Zijn stimulerende kracht zal ons nog lang bij blijven.
Bourgondische hofcultuur in BoZ
Marion Boers maakte korte metten met de zogenaamde bourgondische maaltijden die enige tijd populair waren. Het voedsel werd daar op een jolige manier aangeboden op houten planken uitgestald op volle tafels, en bestek ontbrak sowieso. Eten met je handen en zo was dus ‘bourgondisch’. ‘Integendeel’, vertelde Boers, ‘maaltijden in die tijd waren aan vele regels gebonden’. Bart van Loo bracht het boek ‘Bourgondiers’ uit, dat een duidelijk beeld schetst van de expansie die de Bourgondische hertogen realiseerden en daarmee hun hofrituelen verder verspreidden.
