Hieronder een gezipte map met alle bestanden voor na les 2 van Oud-Schrift.
Vergelijkbare berichten
verrassingen in de 19e geschiedenisquiz
16 teams van 6 personen werden uitgedaagd om hun kennis van het Bergse te meten.
Hofzaallezingen 2018
De hofzaallezingen komen er weer aan. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Wacht echter niet tot het laatste moment!
Een zilveren topstuk voor het Markiezenhof
Opnieuw is de stichting Bergen op Zilver er in geslaagd een zilveren pronkstuk van een Bergse zilversmid te (laten) verwerven. De stichting Mastboom-Brosens bood deze in bruikleen aan het Markiezenhof aan.
Kijktip: Ansjovissoep en méér
In het VPRO programma ‘Koken met Van Boven’ wordt soep gemaakt met ansjovis, en wordt aandacht besteed aan de (unieke) Bergse weervisserij.
Bourgondische hofcultuur in BoZ
Marion Boers maakte korte metten met de zogenaamde bourgondische maaltijden die enige tijd populair waren. Het voedsel werd daar op een jolige manier aangeboden op houten planken uitgestald op volle tafels, en bestek ontbrak sowieso. Eten met je handen en zo was dus ‘bourgondisch’. ‘Integendeel’, vertelde Boers, ‘maaltijden in die tijd waren aan vele regels gebonden’. Bart van Loo bracht het boek ‘Bourgondiers’ uit, dat een duidelijk beeld schetst van de expansie die de Bourgondische hertogen realiseerden en daarmee hun hofrituelen verder verspreidden.
Een weggestopt stukje regiogeschiedenis
Al zou je een boekje als hiernaast niet zomaar oppakken, toch kun je er een waarachtig stukje regiogeschiedenis mee opdoen.
