Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 km2 en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld.
De hofzaallezingen waren niet voor niks aan dit thema gekoppeld; alle bewoners van de Brabantse Wal moeten weten in welk gebied ze wonen. Voor dat toeristen hun dat komen vertellen…..
Er zijn maar liefst 40 Geosites aangewezen die bij de toekenning een rol hebben gespeeld. Plekken die het bezoeken waard zijn. Zoals de Brabantse Wal, het Zwin, de Cuesta van Boom (wablief?), enzovoort. Klik op de links (en op de boekjes hier naast) voor meer informatie.
De feestelijke vaststelling met alle partijen die samengewerkt hebben om tot dit resultaat te komen is op 22 april op Neeltje Jans. Dat samenwerken is niet iets van een korte periode, maar ten minste vanaf 2010 (en eerder) zijn projecten gaande waar velen al hun energie in hebben gestoken. Met resultaat!
Voor ons als ‘achterban’ en inwoner van het gebied Geopark Schelde Delta is het zaak de gebruikelijke activiteiten voort te zetten, maar wel in het besef dat het kenmerkende landschap zoals Brabantse Wal, maar ook heel Zeeland, in miljoenen jaren een bijzondere ontwikkeling hebben doorgemaakt. De wijze waarop we als bewoners hiervan gebruik maken vloeit daar rechtstreeks uit voort.
Het officiële persbericht vermeldt behalve Geopark Schelde Delta nog meer opmerkelijke plekken in de wereld, die ook dezelfde status verworven hebben.
Meer informatie vindt u op: de bekendmaking op de NL Unesco website, de website van het Geopark Schelde Delta en uiteraard de jongste hofzaallezingen.

Vergelijkbare berichten