Burgemeester Frank Petter speldt een sprakeloze Gertrude van Roode de versierselen op

Tijdens de officiële afsluiting van het jubileumjaar van de Geschiedkundige Kring op 24 november 2018 was burgemeester Frank Petter aanwezig om een van de aanwezigen te onderscheiden. Het had de koning behaagd om iemand van de aanwezigen te benoemen tot lid van de orde van Oranje Nassau.
En tot op dat moment had Gertrude van Roode nog geen idee dat het over haar ging. Sja, dat haar kinderen en kleinkinderen er ook waren was eigenlijk wel leuk, nu het laatste boek waaraan Adriaan ook nog had meegewerkt, ten doop werd gehouden. En dat die allemaal op een gereserveerde plaats zaten deed evenmin een belletje rinkelen.

Bij een felicitatie hoort een bloemetje

Het was dan ook een verrassing dat de burgemeester haar vroeg naar voren te komen, waarbij hij de loftrompet stak over hetgeen zij als stille werker op de achtergrond had gedaan en nog deed. Bij het laatste boek had zij zoals bij eerdere publicaties van echtgenoot Adriaan redactie- en correctiewerk gedaan, werkte ze als vrijwilliger in het Brabants archief en leidt daar schoolklassen rond die zo kennismaken met de geschiedenis die in het archief is opgeslagen. Daarnaast is ze actief vor de Lievevrouweparochie en het koor Hortus Musicus Religiosus. Met deze onderscheiding werd deze maatschappelijke duizendpoot, verdiend in het zonnetje gezet.

Nog steeds onder de indruk van de eer die haar te beurt valt

Achteraf was de vers onderscheiden Gertrude nogmaals verbluft. Ze ontdekte toen dat haar kinderen  helemaal op de hoogte waren, en zelfs de kleinkinderen het geheim voor oma hadden kunnen bewaren. Het smoesje waarom ze zo graag mee wilden naar deze bijeenkomst had kennelijk goed gewerkt…!

Vergelijkbare berichten