Geschiedkundige Kring pakt na twee jaar de draad weer op

Hofzaallezingen 2023 over het thema ‘Vuur’
Na een coronastop van twee jaar pakt de Geschiedkundige Kring Bergen op Zoom dit voorjaar de draad van de Hofzaallezingen weer op. Het accent van de drie lezingen ligt op het thema ‘Vuur’. Daarmee haakt de Kring in op de reizende expositie ‘Hete Vuren’ met schatten uit het Rijksmuseum, die vanaf 22 april tot en met 3 september te zien is in museum Het Markiezenhof.

  • Joep Hoeks uit Klundert bijt op dinsdag 25 april in de Hofzaal van het Bergs stadspaleis het spits af met ‘Getemd vuur’. Hij is een intelligente autodidact die zich voor deze gelegenheid heeft verdiept in de geschiedenis van de menselijke vuurbeheersing. “Mensen vormen de enige diersoort op aarde die macht verkreeg over het vuur. Dat vermogen om vuur te ontsteken en te onderhouden ligt aan basis van onze beschaving.”
  • Op dinsdag 9 mei spreekt de bekende journalist en publicist Kees Slager uit Poortvliet over het grote aantal vluchtelingen en evacués in Zeeland als gevolg van beschietingen en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “In geen enkele andere provincie waren er dat zoveel”, aldus Slager in zijn boek ‘Verjaagd door vuur en water’. Hij doelt daarmee op hevige gevechten en verwoestingen, zoals in de Slag om de Schelde (najaar 1944), om de Duitse vijand uit het gebied te verjagen om zo een vrije doorvaart naar de Antwerpse haven te krijgen.
  • De derde en laatste lezing op dinsdag 16 mei is voor de pauze gewijd aan de verwoestende brand in de Gertrudiskerk op 10 april 1972. ‘Een ongewenst heet vuur’, zo noemt restauratiearchitect en architectuurgids Robert Guinée uit Bergen op Zoom zijn lezing. Ook de brand (2019) in de Notre Dame te Parijs passeert de revue.
    Na de pauze is het woord aan oud-burgemeester drs. Pieter Zevenbergen. Hij wordt geïnterviewd over de ingewikkelde nasleep van de brand in de Gertrudiskerk. Uiteindelijk leidde dat tot een restauratie en hergebruik van deze kerk (1987) en in het verlengde daarvan: de transformatie van de H. Maagdkerk tot stadsschouwburg (1990). ‘De feniks uit de as’, zo luidt de werktitel van zijn bijdrage.

De Hofzaallezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur.
Tickets kosten 10 euro per lezing; een passe-partout: 27,50 euro.
De kaarten zijn vanaf vrijdag 7 april te koop bij de balie van Het Markiezenhof. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag: 11.00 -17.00 uur (paasmaandag gesloten).
Wees er snel bij. Kaarten in de voorgaande 22 edities van de Hofzaallezingen waren erg snel uitverkocht.

Vergelijkbare berichten