Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.

Het levenslicht op de grote binnenplaats van het Markiezenhof was te zien tot en met 29 januari 2020. Daarna verhuist het naar  de begraafplaats aan de Mastendreef

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.
In verband hiermee worden ook extra rondleidingen in de Synagoge aan de Koevoetstraat aangeboden.
Meer informatie vindt u op de website van de NOS,  het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Levenslicht
Het informatiebulletin dat  u hier kunt overhalen vertelt over het programma in Bergen op Zoom.

Artikel ophalen

Vergelijkbare berichten