Op zaterdag 11 maart was er een grote bedrijvigheid gaande in het bos bij het fort De Roovere. De Lionsclub Bergen op Zoom was met man en macht doende om de zgn Franse batterij verder af te bouwen. Dat was de derde keer dat deze club daar aan werkte. Eerder heeft deze club ook de zogenoemde Ster van Eggers (een buitenschans bij het fort) geadopteerd. Meer hierover leest u op de website van de Lions

De eerste keer was de batterij op historisch verantwoorde wijze uitgevoerd met vlechtwerk van wilgentenen, waarvan een soort hoge manden waren gemaakt. Deze werden dan gevuld met zand, en vormden zo een goede bescherming tegen beschietingen vanuit het fort. Tussen de naast elkaar geplaatste manden werd ruimte uitgespaard voor de loop van een kanon. Door meer openingen te maken kon het kanon door simpelweg te draaien in meerdere richtingen schieten.
Een fraaie aanvulling op de geschiedenis van het fort. Helaas bleken de wilgentenen manden niet zo bestendig. Ze vervielen al snel tot uiteindelijk slechts het vulzand over bleef.

Robinia
Daarom werd in de plaats daarvan voor de reparatie gebruik gemaakt van robinia paaltjes, een bestendige houtsoort. Die staan er nu nog.
Waarom dan een derde actie? Nou, de geplaatste paaltjes waren in feite veel te kort, zodat de soldaten die het kanon bedienden, daar onvoldoende door werden beschermd. Daarvoor moet zo’n afscherming immers manshoog zijn. Die lacune heeft de Lionsclub thans opgevuld; thans zijn de beschermingen meer dan manshoog. Twee openingen maken ‘beschieting’ in twee richtingen mogelijk; één recht op het fort, de andere er langs aan de zuidzijde.
De toegevoegde paaldelen contrasteren qua kleur nog sterk met hetgeen er al stond, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Informatiebord
Het enige wat hier nog ontbreekt is een bord met informatie die de bezoeker duidelijk maakt wat deze constructie voor functie heeft. Uiteraard dient daar een kaartje en een korte toelichting over de belegering van het fort in 1747 ook bij. Wie neemt die handschoen op?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *