Vrijdagavond 9 september 2016 werd in een bijeenkomst in theater De Maagd het dertigste monumentenweekend geopend door wethouder Arjan van der Weegen. Alle dertig keren heeft Bergen op Zoom aan dit landelijke evenement deelgenomen. Het programma vindt u hier. Sedert mensenheugenis met Kunsten in de Monumenten, waar het publiek in een groot aantal open monumenten tevens kennis kan maken met schone kunsten  in allerlei vormen. Vele culturele organisaties en de gemeente Bergen op Zoom werken al jaren samen om dit mogelijk te maken.  Spreekstalmeester Marc van der Steen benadrukte nogmaals dat dit uniek is in Nederland. Aansluitend bij het thema van dit jaar noemde hij deze samenwerking al een ‘symbool op zich, en iconisch als voorbeeld’.
En passant meldde hij nog dat men bepaald niet stilzit bij de erfgoedclubs:

  • de weervisserij is aangemeld voor de Nationale inventaris van immaterieel cultureel erfgoed
  • op initiatief van de Geschiedkundige Kring is een groeiend aantal erfgoedorganisaties doende om een app met lokale geschiedenis en te vullen, die gekoppeld is aan de plek waar je staat. Daarmee kun je je eigen stadswandeling in een zelfbepaald thema volgen. Dan is het eigenlijk elke dag monumentendag…! Deze app wordt in gebruik genomen tijdens de vijftigste verjaardag van de Geschiedkundige Kring in 2018. Ook daarna zal er waarschijnlijk nog veel aanvullende informatie in worden gestopt.
Ieder mens komt met eigen talenten en mogelijkheden in deze wereld
Ieder mens komt met eigen talenten en mogelijkheden in deze wereld. Een beeld uit het stuk ‘Die andere wereld’ van Ward Warmoeskerken

Arjan van der Weegen memoreerde in zijn openingswoord nogmaals de indrukwekkende landelijke opening die het vorige jaar in Bergen op Zoom plaatsvond en vertelde dat een nieuwe hoofdsponsor is gevonden in de BankGiro Loterij, die deze rol overneemt van de Rabobank. Het landelijke thema van dit jaar ‘Iconen en symbolen’ is lokaal goed toe te passen. Iconen en symbolen vertellen iets over het verleden, en veranderen qua betekenis in de loop der tijd omdat de beschouwer mee verandert. Hij noemde de glas in lood panelen in het theater, de familiewapens in het Markiezenhof en gevelstenen, die herkenningspunten in de stad vormden. Ook torens in de gemeente vervullen deze rol; van verre wijzen ze de weg, als uitkijkpost voor bosbranden en naderende vijanden, en wie ziet de na een vakantietrip opdoemende peperbus niet als teken dat je weer thuis komt?
Het monumentenweekend in de gemeente draagt bij aan kennis en bewustzijn over het erfgoed en cultuur. Hiervoor zijn maar liefst 2000 vrijwilligers actief om het publiek kennis te laten maken met kunsten en monumenten.

Gebruik je talenten en bloei open als een bloem
Gebruik je talenten en bloei open als een bloem Een beeld uit het stuk ‘Die andere wereld’ van Ward Warmoeskerken


De aanwezige genodigden konden daarna genieten en onder de indruk raken van een spectaculair kunstwerk van kostuumontwerper (en nog veel meer) Ward Warmoeskerken. Speciaal voor het thema Iconen en symbolen heeft hij een kijk- en luistershow ontwikkeld met als titel ‘Die andere wereld’. Hij liet zien dat symbolen en iconen generatie op generatie worden doorgegeven om de ‘andere wereld’ te bevatten en hoe deze bijdragen om tijdens het leven als een roos op te bloeien. Beide werelden zijn eigenlijk één. Het geheel is veel meer dan een show, het kunstwerk is een subtiel samenspel van door hem gelezen teksten en uitbeeldingen op het toneel in door Ward ontworpen kleding en decors onder een passende belichting en geluid. Als toeschouwer word je dermate door deze beelden overweldigd dat je vergeet om de teksten goed te proeven. Daarvoor is een tweede bezoek zeker nodig.
Het weekend van 10 en 11 september 2016 belooft een boeiend weekend te worden. Met de gunstige weersomstandigheden (zon, volop zomer nog) wordt het weer lastig kiezen uit het enorme aanbod. Voor het programma zie de website www.kunstenindemonumenten.nl

Vergelijkbare berichten