20160508 stadsexcursie 1747-Noordgeest--ARR---D-240-bewerkt-4
Een kaart van H. Adan van 6 juli 1747 (!) met hierover geprojecteerd een deel van het huidige stratenplan van wijk Meilust. De onderlinge positionering is niet al te nauwkeurig. Toch valt de relatie tussen oude en huidige routes in het oog. Klik met rechter muisknop voor vergroting (MHC ARR—D-240)

Na een serie succesvolle stadsexcursies door diverse wijken van de Gemeente Bergen op Zoom (zie elders op deze site) richten we onze blik deze keer op een noordelijke uitbreiding van de stad, op de wijk Noordgeest. Deze voormalige heerlijkheid in het Markiezaat van Bergen op Zoom kent al kleinschalige bewoning vanaf ongeveer 1250. Tijdens  de  vele  oorlogen  en  vooral  gedurende  belegeringen  van  Bergen  op  Zoom heeft de buurtschap flink te lijden gehad en zijn de meeste huizen verwoest.
In 1810 is de buurtschap toegevoegd aan de gemeente Halsteren en in 1962 ging dit gedeelte van Halsteren over naar de gemeente Bergen op Zoom, onder de naam Noordgeest. De woonwijk zoals we die nu kennen, is aangelegd in de periode 1983 – 1990, toen ruim 1000 woningen werden toegevoegd aan de bestaande bebouwing. De huidige wijk valt te karakteriseren als een typische nieuwbouwwijk voor forensen uit de jaren tachtig met hofjes, meanderende wegen en paden. In de structuur van de wijk zijn voor het geoefende oog nog sporen te zien van onder andere de tuinderijen die voorafgaand aan de stadsuitbreiding hier gelegen waren.
De excursie staat onder Leiding van Johan Stalknecht, voormalig directeur stadsontwikkeling van de Gemeente Bergen op Zoom, voor de cursisten van de School voor Geschiedenis geen onbekende. Ook anderen zullen u informeren. Het tracé van de stadswandeling moet nog verder worden uitgewerkt.
Verzamelplaats: parkeerterrein voorzijde MCD supermarkt, Bloemendaal 56, Bergen op Zoom
U bent van harte welkom op deze excursie. Zoals gebruikelijk zijn hier geen kosten aan verboden.
Om een beeld te hebben van het aantal deelnemers wordt u verzocht u per mail aan te melden bij de penningmeester, Jos van Rijn, of tel. 0164-683418.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *