Het drieluik “Slag om de Schelde”, over de bevrijding van onze regio door de Canadezen, nu precies 70 jaar geleden. Peter de Kok is samen met zijn broer Hans afgereisd naar Juno Beach om de landing en bevrijdingsroute van de Canadese strijdkrachten tot in West Brabant en Zeeland in beeld te brengen.
“Een documentaire gemaakt als eerbetoon voor de Canadese bevrijders en hen die direct of indirect hieraan bijgedragen hebben” zegt Peter de Kok, “maar tevens met een educatief karakter, om een bewustwording los te maken onder de huidige generaties, dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is”.

In de eerste aflevering geven zij een indrukwekkende weergave van de invasie op de standen, met bezoeken aan o.a. Arromanche en Longues sur Mer. Ze volgen de route langs, het in de oorlog totaal verwoeste, Caen. Ze eindigen in Falaise, waar zich de bekende militaire operation Totalise en Tractable ofwel de “the Falaise Gap” afspeelde, waarbij maar liefst 200.000 Duitsers ingesloten werden door de geallieerden. Drs. Irene van Kemenade geeft als militair deskundige een analyse van deze belangrijke operatie.
In deel 2 volgt de bevrijding van België, gevolgd door de intensieve Slag om Woensdrecht en de bevrijding van Zeeland. Ze bezoeken het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp én staan stil bij de bevrijding van West Brabant tot aan Steenbergen/Welberg. Deskundigen Robert Catsburg, Wot Mathijs en Hans Sakkers vertellen hier in detail over de diverse militaire operaties, voorzien van authentiek foto- en filmmateriaal.
Deel 3 gaat specifiek over de bevrijding van Bergen op Zoom. Met een imposante intocht in de Canadalaan werd de tocht vervolgd naar de Grote Markt. Ook de Slag om rivier de Zoom wordt deskundig toegelicht door Burthy Mathijs. Aangevuld met diverse interviews met ooggetuigen en de beroemde Danny McLoad, wie als eerste bevrijder de Grote Markt in Bergen op Zoom op reed.

Het drieluik is uitgezonden op de woensdag 8, 15 en 22 oktober bij ZuidWest TV. De losse delen kunt u ook terugzien door te klikken op onderstaande koppelingen:
Slag om de Schelde deel 1 – deel 2 – deel 3

Slag om de Schelde
Slag om de Schelde

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *