Hofzaallezingen naar oktober (2020)

De commissie Hofzaallezingen meldt het volgende:
Vanwege de maatregelen rond het Coronavirus konden de laatste twee Hofzaallezingen niet meer doorgaan. Deze zijn nu verplaatst naar oktober van dit jaar.
Op dinsdagavond 6 oktober spreekt Joey Spijkers over ‘De confiscatie van Bergen op Zoom, 1567-1576’ en
op dinsdagavond 13 oktober spreekt Carine Sarvaas-Wytema over ‘Kwade tijden en vluchtelingen (in de 16e eeuw)’.
Deze lezingen waren al uitverkocht.

Vergelijkbare berichten

  • Beckers geeft nog steeds warmte

    Op vrijdag 21 november 2014 werd weer een stukje Bergse geschiedenis voor het nageslacht veilig gesteld. Het archief van de haardenfabriek Beckers werd door Piet Beckers en SIEB aan het gemeentelijk archief overgedragen.

  • Hofzaallezingen 2013

    Deze lezingenreeks over de cultuurhistorie rond Bergen op Zoom wordt voor de twaalfde keer georganiseerd door: Het Markiezenhof, de Geschiedkundige Kring en Heemkundekring Halchterth.

  • De Schutterskraag uit Zevenbergen

    Een sieraad wat inmiddels al vele tongen heeft losgemaakt en alom bewondering trekt is de zilveren schutterskraag van het Sint Jorisgilde in Zevenbergen. Ofschoon het ook werd besproken in hofzaallezing 2 van 2017 verdient dit pronkstuk een apart artikel.

  • Lezingen, lezingen, lezingen

    Van lezingen word je wijzer. Door het luisteren naar wat iemand over een onderwerp te vertellen heeft, steek je op een simpele wijze het een en ander op over onze streek wat je anders met meer moeite ontdekt. Ook zijn er lezingen die tijdens vakanties nuttig zijn, omdat je met andere ogen naar bouwkunst gaat kijken.

  • Algemene Ledenvergadering – lezing na de pauze

    Het verhaal van de belegering en de Val van Antwerpen in de eerste maanden van de Grote Oorlog is de voorbije honderd jaar grotendeels vergeten. Op woensdag 16 april 2014 houdt Thomas G. Maes hierover een lezing.

  • Bourgondische hofcultuur in BoZ

    Marion Boers maakte korte metten met de zogenaamde bourgondische maaltijden die enige tijd populair waren. Het voedsel werd daar op een jolige manier aangeboden op houten planken uitgestald op volle tafels, en bestek ontbrak sowieso. Eten met je handen en zo was dus ‘bourgondisch’. ‘Integendeel’, vertelde Boers, ‘maaltijden in die tijd waren aan vele regels gebonden’. Bart van Loo bracht het boek ‘Bourgondiers’ uit, dat een duidelijk beeld schetst van de expansie die de Bourgondische hertogen realiseerden en daarmee hun hofrituelen verder verspreidden.