De Werkgroep Boeken is gestart met de voorbereiding van het Ledengeschenk 2018.
We hebben inhoudelijke aansluiting gezocht bij het jubileumjaar. Dat bracht de Werkgroep op het idee om een fotografisch document te maken over wat we in de afgelopen 50 jaar hebben zien veranderen in het stads- of straatbeeld. De sloopwoede van het stadsbestuur eind jaren zestig is een van de redenen geweest om de Kring op te richten.

Een sprekend voorbeeld is de afbraak van Blokstal I, waarmee tevens de Nieuwe Markt van 1525 defintief uit het stadsbeeld verdween ten behoeve van de nu alweer tekort schietende Westersingel
Een sprekend voorbeeld is de afbraak van Blokstal I, waarmee tevens de Nieuwe Markt van 1525 defintief uit het stadsbeeld verdween ten behoeve van de nu alweer tekort schietende Westersingel

We willen de geschiedenis van de afgebroken gebouwen beschrijven (wie de opdrachtgevers en de architecten waren, wanneer ze gebouwd werden, welke functie ze hadden en wanneer en waarom ze werden afgebroken) en de gebouwen zelf uitgebreid met foto’s en tekeningen in beeld brengen.
Het bestuur is enthousiast over ons idee en heeft ons gevraagd het verder uit te werken. Zo moeten we bepalen welke onderwerpen we per gebouw willen behandelen. En er moet een groslijst komen van gebouwen.

De Werkgroep Boeken zoekt nadrukkelijk de hulp van de leden van de Kring bij deze uitgave. We kunnen dit niet allemaal zelf en bovendien is het uitgangspunt van het jubileumjaar 2018 ‘voor en door leden’.
Wie wil een bijdrage leveren? U kunt zich aanmelden of meer informatie krijgen bij Marc van der Steen.
De Werkgroep staat tevens open voor uw suggesties.

namens de Werkgroep Boeken,
Marc van der Steen

Vergelijkbare berichten

0 reacties

  1. Beste Marc van der Steen,

    naar aanleiding van het bericht betreffende het ledengeschenk 2018 wil ik graag een onderwerp aandragen en wel het gesloopte café en “zalencomplex” van Kieboom-Dekkers in Nieuw-Borgvliet. Het had een belangrijke functie in die gemeenschap en veel activiteiten vonden daar plaats voor en door de vele clubs die daar hun onderkomen vonden. Graag had ik daar wel aan mee willen werken maar gezien de afstand met Bergen is dit niet mogelijk.
    Succes met het boek en vriendelijke groet
    Herman Damveld

    1. Beste Herman,
      Uw suggestie om aandacht te besteden aan Café van de Kieboom past sowieso in het boek waarmee SIEB bezig is: Bergen op Stap, een specialiteit van Henk Franken. Uw reactie is dan ook naar hem (en de redactie voor ‘Bergen in Brokken’) doorgestuurd.
      Inmiddels heeft Henk gereageerd: De wijk Nieuw-Borgvliet en daarmee dus ook het café van Kieboom-Dekkers (met de vele voorgangers en opvolgers) komt zeker aan bod in Bergen op Stap! Is een van de belangrijke cafés in die wijk.
      Bergse Stap, Stoom en Groetjes, Henk Franken

      Wat betreft de laatste titel ‘Bergen in Brokken’ is nog niet duidelijk gemaakt wat de ‘scope’ van het boek zal worden: betreft dit de hele huidige gemeente Bergen op Zoom (het ene uiterste) of de oude binnenstad van Bergen op Zoom (het andere uiterste). Uw suggestie zal aan de te maken keuzen zeker bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *