De eerste Waterschans van 2016 is een speciale uitgave die helemaal gewijd is aan markies Carl Theodor. In dit nummer treft U de volgende artikelen aan:

Karel Philip Theodoor van de Palts-Sulzbach, verlicht vorst en afwezige markies
Yolande Kortlever
Het leven van de voorlaatste markies van Bergen op Zoom wordt beschreven door de stadshistoricus.

Het Markiezenhof in internationaal verband. De positie van Bergen op Zoom en het Bergse hof binnen de bezittingen van Carl Theodor van de Palts (1724-1799), deel I
Bart van Eekelen
Een beschrijving van de paleizen en residenties van Carl Theodor in Duitsland. Hoe functioneerden die vorstelijke verblijfplaatsen, aan welke eisen moesten zij voldoen? Wat was de plaats van Bergen op Zoom en het Markiezenhof in dit geheel?

De iconografie van Carl Theodor, vorstelijke portretten in kunsthistorisch perspectief, deel I
Jan Peeters
Wat voor portretten zijn er overgebleven van markies Carl Theodor en welke kunsthistorische en iconografische achtergrond hebben deze? Een groot aantal schilderijen passeert de revue in het eerste van twee artikelen.

De schenking Feber, een portret van Carl Theodor door Philip van Dijk (1683-1753)
Jan Peeters
In oktober vorig jaar schonk mevrouw Feber een fraai achttiende-eeuws portret van Carl Theodor aan de Vrienden van het Markiezenhof. In het artikel wordt beschreven hoe de schenking tot stand is gekomen. Ook het schilderij zelf wordt onder de loep gelegd.

Terugdenkend aan Ad van den Bulck
Een postuum eerbewijs aan deze markante Bergenaar, die zijn sporen in geschiedkundig en geschiedenislievend Bergen op Zoom heeft nagelaten.
In het artikel wordt onder meer gerefereerd aan de virtuele stadswandeling door de Franse maquette van 1947, deze kan nog steeds worden gemaakt. Hoe, dat leest u hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *