Als u de gelegenheid kunt vinden, ga dan deze maand oktober nog naar Den Bosch. Met de trein bent u er in een uurtje. Alleen nog deze maand kunt u de kathedraal beklimmen, en het prachtige beeldhouwwerk van dichtbij bewonderen. Daarna maak je dit niet meer mee, en uw kinderen ook niet. Want de steiger die is gebouwd voor vervanging van alle 700.000 leien van het dak is de komende honderd jaar niet meer nodig. Dit is dé kans om vanaf een groot plateau de meeste beeldjes aan de westzijde goed bekijken. Met recht een avontuur! Verder klimmen kan trouwens ook.
Meer info over openingstijden en prijzen vindt u op de website. U kunt daar ook een plekje reserveren. Zeker voor de weekends is dat zeer aan te bevelen. Elk kwartier mogen 20 mensen naar boven. In principe met de (gemakkelijk te belopen) trap.

Leuk om de details van het beeldhouwwerk te zien. De beeldjes die er bij de bouw van de St Jan op werden gezet, zijn overigens allemaal vervangen omdat ze te ver verweerd en versleten waren. Neem voor een dergelijk beeld een verrekijker of toneelkijker mee.

Vanaf een groot plateau sta je op ooghoogte met de luchtbogen. Een gids vertelt daar over de geschiedenis van het gebouw. Bijvoorbeeld dat de in baksteen uitgevoerde toren er eigenlijk niet meer had moeten staan, maar net als in Amiens waren twee torens voorzien.
Wie slecht ter been is, kan eventueel met een lift dit niveau bereiken. Wie verder omhoog wil, neemt de trap naar het plateau op de nok van het kerkschip, en nog hoger zelfs rond de vieringtoren (de ‘lantaarn’ van de kerk.)
En al staat dan op de website dat de rondleiding een uurtje duurt, je kunt zo lang blijven als je zelf wilt. Dus alle tijd voor nóg een foto…

Bij de jongste restauratie omstreeks 2010 werden ook beelden vervangen, zoals hier een engel met een mobieltje aan het oor.
Altijd wel eens willen weten wat zo’n engel is en doet? Bel hem/haar gewoon op 0900-7468526 of 0900-sintjan als u graag met letters kiest. Zo’n gesprekje is niet helemaal gratis, maar de opbrengst blijft aards: instandhouding van het gebouw.

En als u dan toch in de Bosch bent, bezoek dan in één moeite door de Brueghel tentoonstelling met een unieke verzameling van schilderijen, gemaakt door de leden van van de Brueghel familie. Om je ogen uit te kijken. Vooral van heel dichtbij is te zien hoe nauwkeurig bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen zijn weergegeven, of in een boeket, de bladen en meeldraden van een bloem Zelfs insecten op die boeketten ogen levensecht.
Met een museumjaarkaart kun je zonder meerkosten naar binnen. Maar reserveren met een tijdvenster verplicht. Eenmaal binnen kunt u vrij rondkijken.

Vergelijkbare berichten