De derde Waterschans van 2020 is geheel in een nieuw jasje gestoken. Zowel wat de opmaak betreft als de stijl van de artikelen. De nieuwe redactie onder leiding van Jan van de Kasteele heeft hard gewerkt om een eigentijdse maar toch ook vertrouwd aanvoelende Waterschans te maken. De column van hoofdredacteur en voorzitter zijn ingekort en meer verspreid over het tijdschrift. Nieuw is een terugkerende column Buitengaats van Cees Vanwesenbeeck. En er wordt aandacht besteed aan nieuws uit het ommeland.

In Waterschans 2020-III treft u de volgende artikelen aan:

Een nieuwe oude tekening van de Gevangenpoort

Cees Vanweesenbeeck
Een bijzondere vondst in het Städel museum in Frankfurt am Main van een tekening van de Gevangenpoort!

Stadsgidsen al 25 jaar gezicht en visitekaartje van Bergen op Zoom

Jan van de Kasteele & Henk Boot
Al 25 jaar lang verzorgen de tientallen vrijwillgers van de Stadsgidsen (tot voor kort Stichting Bezichtiging Monumenten) de openstelling van de Bergse monumenten en rondleidingen door de stad en omgeving. Met een inleidend artikel en een serie interviews wordt gereflecteerd op de geschiedenis en toekomst van de Stadsgidsen.

Voor elke generatie een eigen Jan IV van Bergen – deel 1

Joey Spijkers
In het najaar verschijnt de bundel over Jan IV dat ook als geschenk aangeboden wordt aan de leden van de Geschiedkundige Kring. Joey behandelend in dit eerste deel de periode van Jans door in 1567 tot aan 1800.

Archeologisch onderzoek naar Sint-Jacobspoort en havenfront

Marco VermuntHet zal u niet ontgaan zijn dat voorafgaand aan de werken rondom de Ham opgravingen zijn gedaan aan de Rijtuigweg naar de resten van de Sint Jacobspoort. In dit artikel gaat Marco Vermunt dieper in op de poort en omgeving.

Vergelijkbare berichten