Vierhonderd jaar na Spinola wordt Bergen op Zoom weer door Spaanse troepen benaderd. En ze trekken veel sneller voort dan destijds. Met een strak tijdschema, dat dan weer wel. Op 21 augustus kunt u ze verwachten rond half drie. Gelukkig graven ze zich deze keer niet in, het is maar een plaagstoot. Na een minuut of wat zijn ze weer verdwenen richting Woensdrecht. De uitvalsbasis is trouwens Breda, en daar trekken ze zich diezelfde dag nog naar terug.
Hoed u echter voor het op die dag zomaar de stad uit gaan! Anders dan in het verre verleden wordt nu vooral de westkant van de stad belegerd. Wilt u de passage van de Spaanse troepen zelf eens bekijken, kijk dan eens op dit kaartje waarlangs ze komen en (hopelijk) weer snel vertrekken. Ongetwijfeld voeren ze geheime wapens met zich mee, maar daarover is weinig te melden. Ze zijn immers geheim.
Waar destijds de twee broers Bakx een prominente rol speelden, kent de moderne tijd ook veel Bergse helden om het Spaanse geweld te weerstaan. In het ‘recente’ verleden kenden we beroemde namen als Toine Mazairac (1901-1966), Piet Moeskops, Adri Suijkerbuijk (1929-2005). Een interessant boekje over Toine Mazairac vindt u trouwens ook op deze site. Wie we die dag nog kunnen tegenkomen zijn Adrie van der Poel (vader van Matthieu), Johan Lammerts (1960) bondscoach veldrijden. Ook de vrouwen laten zich net als toen gelden: Thalita de Jong (1993), verdedigt de Bergse kleuren op de weg én in het veld.
Vroeger kende onze stad verschillende trainingsplaatsen voor deze helden: velen herinneren zich wellicht nog de wielerbaan bij de Raaijberg, maar ook langs de toenmalige Moerstraatsebaan (dit deel heet nu Sibeliusstraat) was een wielerbaan te vinden. En op het sportpark Rozenoord was een (nooit afgebouwde?) komvorige uitgraving te vinden. Meer hierover kunt u lezen op deze website: de wielerbanen Raayberg en Rozenoord. Dergelijke trainings- en wedstrijdbanen waren er vroeger nog veel meer in Brabant. Kijkt u maar eens op deze pagina bij BHIC
Er zijn ook Nederlandse rennners die zich ‘aan de Spaanse kant’ scharen. Wie u daar onder meer kunt verwachten zijn een Tom Dumoulin en Steven Kruiswijk. Geen Bergenaren weliswaar, maar zij laten wel van zich spreken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *