Bijna zou Toine Mazairac in de vergetelheid wegzakken. Vraag de jongere generaties maar eens naar die naam. Met een beetje geluk wijzen ze naar de vroegere Opel garage aan de Erasmuslaan, maar daarmee houdt het meestal op. Je moet bij de oudste generaties zijn om te horen dat die Opel dealer ooit wielrenner was geweest. Nadere details ontbreken ook dan vaak.
Dank zij een initiatief van Nol Leys is er nu een boek dat deze roemruchte Bergenaar  terug in de herinnering brengt. Nu kan jong en oud (meestal voor het eerst) kennis nemen van het feit dat we ooit een wereldkampioen wielrennen als stadgenoot hadden. Die ook een aantal keren nationaal kampioen sprinten was.
Toine Mazairac was ook op ander gebied actief. Hij was een van de mede-oprichters van het vliegveld de Eendekooi, dat uitgroeide tot het huidige vliegveld Woensdrecht. Sja, en die garage aan de Erasmuslaan is er ook niet zomaar gekomen.
Kortom, een veelzijdig man met doorzettingsvermogen, die als voorbeeld voor velen mag gelden. Die het succes afdwong en het doel bereikte dat hem voor ogen stond. U leest dit, en nog veel meer, in het boek dat u via deze website kunt downloaden.
Vooralsnog is dit alleen digitaal beschikbaar. Toch zou het een prachtige aanwinst zijn voor iedere Bergse boekenkast. Hopelijk komt het daar nog eens van.
Om de herinnering aan deze markante Bergenaar eens temeer levend houden, is het eigenlijk niet meer dan logisch dat er een straat, of minstens een fietspad naar hem vernoemd wordt. Zeker nu er veel nieuw gebouwd wordt moet daar iets op te vinden zijn.

Haal dit boek op (pdf)

Nog meer wielerhistorie
Enige tijd geleden verscheen nóg een (digitaal) boekje dat een stukje Bergse wielerhistorie in beeld brengt: Kort door de bocht van Roosendaler Luc Goderie. In een eerder artikel op deze website werd hier al eens aandacht aan besteed. Onlangs bleek de website van Goderie ‘in onderhoud’ te zijn. Dank zij de vriendelijke medewerking van Goderie is dit boekje thans ook rechtstreeks van de website van de Geschiedkundige Kring te downloaden.

Haal dit boek op (pdf)

Vergelijkbare berichten