Opnieuw is de stichting Bergen op Zilver er in geslaagd een zilveren pronkstuk van een Bergse zilversmid te (laten) verwerven. Een terrine die je met deze afmetingen best als dekschaal kan beschouwen.

Fran Petter en Maarten van den Oord onthulden de nieuwe aanwinst

Woensdag 30 november 2022 onthulde voorzitter Maarten van den Oord, van de stichting Mastboom-Brosens  samen met burgemeester Frank Petter deze nieuwe aanwinst. De stichting Mastboom-Brosens heeft het kostbare stuk aangekocht, teneinde het beschikbaar te stellen aan museum het Markiezenhof, waar het de tijdlijn van deze Bergse zilvernijverheid verder completeert. Op de zolder van het Markiezenhof zijn deze zilveren voorwerpen in de vaste tentoonstelling te bewonderen.  

Cees Vanwesenbeeck riep de tentoonstelling Bergen op Zilver van 2017 in de herinnering, met de beroemde schutterskraag uit Zevenbergen en de plaquette die hij in het Bargello in Florence ontdekte en nog veel meer. Ook bood hij een exposé over de op de terrine aangetroffen keurmerken. Drie inslagstempels van a) de zilversmid, b) de stad, en c) het jaar van keuring. Omdat elk jaar een letter werd gebruikt, wordt na 25 jaar weer de eerste letter gebruikt. De buitenrand van de inslag vertelt dan of hier een ander stempel werd gebruikt. Maar ook het stempel van de stad vertoonde variaties in de loop der tijd. Op deze wijze kan al combinerend en deducerend het juiste jaar van keuring onomstotelijk worden vastgesteld. En hoe meer zilveren objecten beschikbaar komen, hoe completer dit schema wordt. Afijn, duik in het ‘zilverboek’, en u weet er het fijne van. (mocht u dit boek nog missen, het is bij de lokale boekhandel en elders nog te koop, en zelfs voor kleine prijsjes) 

De terrine met daar onder verschillende stadskeurmerken

Het stempel van de zilversmid op deze terrine komt ook voor op diverse andere zilverstukken die in het boek Zilver in en rond Bergen op Zoom zijn afgebeeld. Het is een verbeelding van de naam van zijn geboortehuis: de Larve Boom, dat stond naast het huis Hoogeboom (waar weer de Hoogeboomstraat aan herinnert). Met het onderzoek naar deze terrine, dat samen met zilverdeskundige Roosjen werd gehouden, staat vast dat de maker Willem Brouwers is, dat deze zilvermeester en gildemeester was, en is het terecht dat zijn meesterteken aan het register wordt toegevoegd. Met de woorden van Vanwesenbeeck: het is een echt topstuk van een top-zilvermeester.
Hij merkte tevens op dat er inmiddels al zo vele aanvullingen en toevoegingen op het boek zijn verzameld, dat een heruitgave niet zou misstaan. De aanvullingen zijn overigens ook in de nieuwsbrieven van de stichting Bergen op Zilver terug te vinden.

Klaas Hielkema blikte terug op de periode waarin hij samen met anderen het vergeten stuk Bergse geschiedenis weer aan het licht had gebracht.

Klaas Hielkema, die in 2013 het onderzoek naar deze vergeten Bergse nijverheid startte, toonde zich bij bezoek aan de huidige zilveropstelling in de beveiligde vitrines trots en voldaan dat het door de stichting Bergen op Zilver bereikte resultaat aantoont dat er meer bedrijvigheid in de stad was dan alleen visserij en pottenbakken. Hij prees zich gelukkig dat er toch nog zoveel Bergs zilver de tijd heeft overleefd. Uiteindelijk was het een wijze van investering, en als de eigenaar in geldnood kwam, werd het eenvoudigweg omgesmolten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *